Test: Optibel VoIP-abonnement

Bellen via internet zit in de lift. De besparingen zijn aantrekkelijk, maar welk gemak bieden de diverse oplossingen? Wij keken naar een onafhankelijke VoIP-service provider: Optibel. Deze wordt niet als een uitbreiding van een breedbandabonnement aangeboden, maar kan 'los' worden besteld.


Optibel is een dienst van internetprovider InterNLnet. De Linksys Sipura SPA2100 telefoonadapter is vereist. Je kunt voor een vast bedrag per maand onbeperkt bellen naar vaste telefoonnummers in Nederland. Bellen naar mobiel kost 17,50 cent per minuut, vergelijkbaar met het KPN-tarief. Je kunt je huidige telefoonnummer behouden (dit kost eenmalig 33,57 excl. btw), maar ook een nieuw regionaal nummer aanvragen.
Bij de installatie

OORDEEL

+ eenvoudige installatie
+ onbeperkt bellen voor vast maandbedrag
+ diverse extras
- geen vrije hardwarekeuze
- beperkt tot n aansluiting

"Optibel kan je gewone telefoonlijn probleemloos vervangen en is gemakkelijk te installeren, maar is beperkt tot n spraakverbinding."

sluiten we eenvoudigweg onze draadloze dect-telefoon op de telefoonadapter aan. De telefoonadapter zelf verbinden we met een vrije poort van de router. De telefoonadapter heeft overigens twee netwerkpoorten. Dit is erg handig voor mensen die geen vrije netwerkpoort op hun router hebben. Je kunt je computer hierdoor doorlussen via deze poorten. De telefoonadapter komt dan in feite tussen uw computer en de router.

Zelf configurerend
De installatie levert geen problemen op. Erg handig is dat de oplossing zichzelf configureert; met een duur woord ook wel self provisioning genoemd. Zodra het gele lampje stopt met knipperen - in ons geval al na enkele seconden - gaat het groene lampje branden en kun je bellen. Zo eenvoudig is het.
Het is jammer dat we geen eigen hardware en software kunnen gebruiken. Wel is het mogelijk de telefoonadapter mee te nemen naar een willekeurige andere locatie, bijvoorbeeld het buitenland. U bent dan gewoon op uw Nederlandse nummer bereikbaar! Dit kan overigens ook met de andere geteste oplossingen. Zulk nomadisch gebruik is sinds kort zelfs officieel toegestaan door de Opta, zolang je woonachtig bent in de woonplaats die bij het nummer hoort.

Geluidsweergave
Over de geluidskwaliteit van Optibel hebben we weinig te klagen. Bovendien biedt de dienst ruim voldoende aanvullende mogelijkheden, waaronder nummerweergave en wisselgesprek. Veel opties kun je via internet instellen bij Mijn Optibel. Daar kun je ook gespreksinformatie raadplegen of voicemail activeren. Handig hierbij is de mogelijkheid per e-mail een notificatie van nieuwe voicemail te ontvangen. Het is zelfs mogelijk om het complete voicemailbericht als geluidsbestand per e-mail te ontvangen.


Totale kosten: eenmalig 33,57 (excl. btw) + 10,88 per maand (excl. btw)