Test Orange SPV E650 alias HTC S710

E-mail is de killer-applicatie van mobiel internet. Een telefoon gebruikje voor communicatie en een e-mail versturen of ontvangen is een logische aanvulling op het gesproken woord. WINMAG Pro keek naar een gloednieuwe telefoon die helemaal klaar is voor mobiele e-mail.

De redactie bekeek twee hagelnieuwe toestellen die, afgezien van de doos en enige aanpassingen in de interface, vrijwel exact gelijk bleken. De S710 van HTC is het spiegelbeeld van de SPV E620 van provider Orange. Aan jou dus de keus: koop het toestel 'los' als de HTC S710 voor 335,-- excl. btw (bij Smartphoneshop.nl), of je 'scoort' zijn tweelingbroer 'gratis' bij een mobiel abonnement bij Orange.

Windows Mobile 6
De noviteit van dit toestel zit hem in de software. Het is de eerste telefoon met Windows Mobile 6 in ons testlab. Die verschillen zijn marginaal met de voorgaande versie, maar toch is de software even wennen. Het blauwe blokje boven de agenda werd aanvankelijk aangezien voor een bug, maar bleek later een beknopte aanduiding van een afspraak te zijn in een 'tijdlint'. Gelukkig gaat het om extra features; de goede basis van Windows Mobile 5 is gehandhaafd (meer over Windows Mobile 6 alhier).

Uitschuifklavier
Tweede belangrijke feature is het uitschuifklavier. Trek het toetsenbord tevoorschijn en het beeld op het display kantelt automatisch om typecomfort te bieden bij het opstellen van een e-mailtje. Dat TFT-scherm is

OORDEEL

+ Windows Mobile 6
+ relatief compact
+ krachtiger versies Pocket Office
+ redelijk typecomfort
- soms misgreep op joystick


"Het uitschuifklavier zorgt bij dit heerlijke, compacte toestel wel voor een relatief dikke behuizing

trouwens dik in orde, met goede, warme kleuren. Wel blijft de 240 x 320 resolutie te beperkt voor comfortabel surfen door gewone websites. Alleen via een aangepast portal als pda.t-mobile.nl gaat het mobiel browsen redelijk.

E-mailen is een genot - zeker als je ActiveSync op het toestel instelt op gebruik van een (Hosted) Exchange Server, dan krijg je vanzelf nieuwe mail 'toegepusht'. Elders tippen wij een gratis Hosted Exchange-account voor persoonlijk gebruik.

WiFi
Bij het eerste keer ophalen van je complete mailbox heb je profijt van de WiFi-ontvanger in het toestel. Voor gebruik onderweg schakel ik liever over op gprs, goedkoop, overal beschikbaar en met voldoende bandbreedte voor het ophalen van de berichtkoppen. Nog een optie is overschakelen op umts, dat ook Orange sinds kort aanbiedt. Neem dan wel je lader mee tijdens korte trips; na n dag moet je toestel al aan het stopcontact.


SPECS:

Prijs: 335,-- los (excl. btw),of vanaf 0,-- in combi met gsm-abonnement (zie www.orange.nl) | Besturingssysteem: Windows Mobile 6 | Info: www.htc.com / www.orange.nl