Test: Outlook door de ether

De BlackBerry is al ruim vijf jaar de ultieme handcomputer om mobiel mee te mailen, maar kent een fors prijskaartje. Ondertussen zijn er betaalbare alternatieven. WINMAG testte de drie belangrijkste e-mail-devices van dit moment, inclusief bijpassende 'push-e-mail-service'.

In het Amerikaanse zakenleven is de BlackBerry al jaren een hit. De nogal lelijke handcomputer annex mobiele telefoon kan namelijk n ding heel erg goed: mobiel e-mailen.
In Europa drong het apparaat door zijn hoge prijs alleen door tot de top van het bedrijfsleven. Maar de prijs is aan het zakken en de BlackBerry heeft concurrentie gekregen van onder meer Palm en HP, die ook handcomputers met qwerty-toetsenbordje en goede communicatiemogelijkheden uitbrachten.
WINMAG testte de drie belangrijkste e-mailapparaten van dit moment, inclusief bijpassende 'push-e-mail-service'.

(Hosted) Exchange
Tegenwoordig hebben ook kleine bedrijven behoefte aan het verwerken van de mail via een communicatieserver, zodat je met verschillende apparaten vanaf verschillende locaties bij de mail kunt, er goede teammogelijkheden zijn (het delen van een agenda of postbus bijvoorbeeld) en het beheer (backup) goed geregeld zijn.

Uitgangspunt in onze test is dan ook een servergebaseerde oplossing (Exchange Server), waarbij de informatie (e-mail, agenda, taken, etc) zowel door Outlook op de pc wordt uitgelezen als door het mobiele e-maildevice.
De Exchange Server hoeft niet bij jou in kantoor te staan; het is ook mogelijk een Exchange Server op afstand te huren. Deze gebruik je dan via internet. 'Hosted Exchange' heet dit principe. Zie ook onze separate test.