Test: Palm Treo 680 met 'Direct Push'-update

De BlackBerry is alom bekend om zijn belangrijkste functionaliteit: wireless e-mailen. Maar het grijze emailtabletje heeft vele concurrenten gekregen die min of meer hetzelfde bieden. Een van de belangrijkste opponenten is de Palm Treo smartphone. Wij bekeken het nieuwe 'bling-bling' model 680.

Het metallic uiterlijk is niet zijn enige sterke punt. Aan boord van de Treo 680 vinden we het vertrouwde PalmOS (er is ook een Treo met Windows Mobile, model 750v). De Palm-besturingssoftware bestaat al ruim tien jaar en is stabiel.

Voor het gebruiksvriendelijke PalmOS zijn honderden handige programma's te koop (zie pdassi.nl). Al zul je zeker de eerste week wel zoet zijn met de standaard meegeleverde bureau-tools, de e-mailmanager (VersaMail) en software om films en muziek op de Treo over te zetten. Met de onboard-camera schiet je helaas niet meer dan snapshots (slechts 0,3 Megapixel).

Het grote voordeel van een echte Palm (of Pocket PC) is het touch screen. Simpelweg op het scherm aanklikken wat je wilt scheelt veel gedoe met toetsen in soms ondoorgrondelijke menu's, zoals op gewone mobieltjes.

Direct Push-update
Sinds 30 januari van dit jaar kent model 680 nog een aankoopargument: een gratis

OORDEEL

+ robuust ontwerp
+ uitstraling
+ schermkwaliteit
+ push-e-mail
- batterijduur

"Een zakelijk bruikbare, stoer ogende smartphone. Nieuwe berichten ontvang je direct vanuit een Exchange Server maar deze service zuigt wel sneller je accu leeg"

sofware-update die hem van Direct Push-mogelijkheden voorziet. Het mail-komt-direct-binnen-principe. Althans: als je in jouw bedrijf een moderne Exchange Server hebt staan (Exchange 2003 of 2007) of als je zo'n Exchange Server huurt.

Ingesteld op mijn 'hosted' Exchange-account (een simpel klusje) werkt de Treo verbazend goed. Goed in de zin van 'snel'. Ik hoor de Treo steeds eerder het 'You got mail'-pingeltje spelen dan mijn desktop-Outlook!

Er is n manco: er worden, ook na de update, geen submappen meegenomen in de e-mail-synchronisatie; wel de Inbox en Verzonden items, maar bijvoorbeeld niet de map Sollicitanten_2006 die ik aanmaakte om mijn Inbox in Exchange Server 'schoon' te houden. De persoonlijke agenda (afspraken) en de contacten worden wel keurig volautomatisch bijgewerkt.

Accu
Een ander aandachtspunt is de accu. Als je veel e-mails krijgt toegepushed, is de accu binnen 24 uur leeg. Iedere keer een mail presenteren, het scherm aanzetten, een geluidje afspelen; het hele proces trekt flink aan de oplaadbare batterij. Heb je veel last van spam, dan moet je de 'alerts' dimmen of toch een ophaalschema instellen.


Belangrijke specificaties Palm Treo 680
Prijs: 378,-- los (excl. btw), vanaf 38,-- in combinatie met gsm-abonnement (zie www.smartphoneshop.nl).
Mobiel netwerk: gsm / gprs / edge
Bluetooth: versie 1.2
WiFi: nee
Scherm: 320 x 320 full color
Besturingssoftware: Palm OS 5.4.9
Gewicht: 157 gr
Maten: 11,1 x 5,8 x 2,1 cm
Stand-by / spreektijd: 300 uur / 4 uur