Test: 'push e-mail' op de nieuwste Communicator

Tien jaar geleden trok de Nokia Communicator met zijn uitklap-toetsenbordje veel aandacht als een James Bond-gadget. Maar als telefoon was hij eigenlijk te lomp. Nokia's nieuwe Communicator 9300i is wel een stuk lichter, maar nog altijd associeer ik hem met een baksteen.

Neemt niet weg dat de functionaliteiten van de Nokia 9300i dik in orde zijn. Het is een compleet kantoor in de vorm van een (overmaatse) telefoon. Zo beschikt het apparaat over WiFi, voor draadloos e-mailen en browsen via (gratis) netwerken. In no-time zat WINMAG draadloos te surfen op de bank, via de eigen WiFi-hotspot.
Wat wel een beetje jammer is, is dat je de Nokia zelf moet vertellen dat je bij een hotspot zit - en dat hij kan overschakelen van traag en betaald (gprs) naar gratis en snel (WiFi) internet. Op de nieuwe HP-Pocket PC h6915 die WINMAG inmiddels ook in zijn testlab heeft ontvangen, wordt wl automatisch omgeschakeld.

BlackBerry
De Nokia beschikt over een eenvoudig e-mailprogramma. Maar om nieuwe e-mails automatisch op te halen met het toestel (en de telefoon tot een soort 'BlackBerry' op te waarderen), installeerde ik de push-e-mailservice van Vodafone: Pocket Connect. Deze dienst is beschikbaar voor de BlackBerry 8707v/ 7100v/ 7290, Qtek 9100, Nokia 9300(i), Nokia E60 en E61 en de HP 6915. De push-mail-service zorgt ervoor dat de internet-e-mails net zo automatisch worden afgeleverd als smsjes.
Ik testte de 'Personal' versie van Vodafone Pocket Connect, niet de Enterprise-editie. Deze Personal-service kan alleen e-mail doorsturen van een gewone pop3/imap4 e-mailpostbus, terwijl de Enterprise-versie van Vodafone's push-mail ook kan praten met communicatieservers als Exchange Server (bedrijfs-email). De dienst die ik installeerde is dus vooral interessant voor particulieren en eenmanszaken die niet over zo'n communicatieserver beschikken.