Test Reborn MAX XP: telkens weer een schone pc

Het beheren van openbare computers kan een behoorlijk frustrerende taak zijn. Met regelmatig vastgelopen en gecrashte systemen. Zou het niet makkelijk zijn als l die pc's gewoon iedere dag weer in de perfecte oude staat zouden terugkeren? Reborn MAX XP is het antwoord.

De Reborn MAX XP is een insteekkaart die werkt als een soort tijdmachine. Het zet een pc razendsnel (echt secondenwerk) in een oude staat terug. Zonder dat er ergens een backup vandaan moet worden gehaald en zonder dat het besturingssysteem opnieuw dient te worden genstalleerd. Dat is iets dat scholen, opleidingsinstanties, internetcaf's, maar ook 'gewone' bedrijven zeker zal aanspreken
De Reborn MAX XP is dusdanig klein dat hij prima in een half-size systeemkast past. Je hoeft geen afdekplaatje te verwijderen en ook de schroevendraaier is niet nodig, dus aan de buitenkant is er helemaal niets te zien. Meteen na het insteken hoef je nog slechts twee installatiehandelingen te verrichten: de Reborn MAX XP moet de harddisk inrichten voor buffergebruik en binnen het besturingssysteem kan er nog een kleine tool worden genstalleerd waarmee je dat buffergebruik in de gaten kunt houden.

IJkpunt
Tijdens de volgende keer dat je het systeem opstart, wordt er een 'ijkpunt' van de harde schijf gemaakt. Vanaf dat moment kun je de pc ' geconditioneerd' laten starten, waarbij het zelfs mogelijk is om uit verschillende besturingssystemen (kan ook: aparte installaties voor verschillende doeleinden en/of verschillende gebruikers!) te kiezen. De Reborn legt vervolgens alle veranderingen vast die je aan het systeem maakt, en onthoudt bovendien op welke manier dat is gebeurd. Hierbij kun je tussentijds controleren hoe vol de buffer met wijzigingen is.

Terug naar af
Wanneer je systeem door een virus of verkeerde instelling er de brui aan geeft, kun je met behulp van een restore-opdracht alle veranderingen sinds het ijkpunt ongedaan maken. je systeem wordt dan in een oogwenk in de oude staat hersteld.
Wie wat dieper graaft in de mogelijkheden, kan diverse ingebakken tools (onder andere 'harddisk clone') aanspreken en ook kunnen er veel geavanceerde instellingen worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan het op gezette tijden automatisch herstellen van de pc. Dat is vooral voor openbare computers een uitkomst; zo weet je zeker dat je altijd met een schone lei begint en de pc's niet vervuild raken.