TEST: Samsung ColorLaser CLX-3175 FN

Voor de prijs van een dure inkjet heb je bij Samsung een betaalbare kleurenlaser. Samsung, dat al jaren laserprinterengines levert aan de bekende printerproducenten, treedt zelf steeds meer op de voorgrond als printermerk. Zoals met de Samsung ColorLaser CLX-3175 FN.

In theorie zijn laserprinters zuiniger dan inkjetprinters, maar bedenk goed of je thuiskantoor zon printer kan hebben. Bij voorkeur zet je dit apparaat namelijk in een goed geventileerde, aparte ruimte en zeker niet (!) direct naast je op het bureau. Laserprinters produceren namelijk ozon en dat is niet gezond.

Heb je plek voor een laserprinter, dan heb je aan de CLX-3175 FN een prima keuze. De designers van het Koreaanse bedrijf maakten werk van het ontwerp, dat leuke geluidjes en oplichtende elementen in de bedieningsknoppen meekreeg. Tevens zit er een klein monochroom lcd in met beperkte instelfuncties. De lcds van de Lexmark zien we liever omwille van gebruiksvriendelijkheid en duidelijkheid.

Aansluitmogelijkheden
In aansluitingsmogelijkheden en functies kan de Samsung CLX-3175 FN-laserprinter zich licht meten met bijvoorbeeld de uitstekende Lexmark CX9575-inkjetprinter, maar in snelheid met de prima Epson B 300-kantoorprinter, zonder veel geluid te produceren, zoals de Epson wel doet.

De printkwaliteit van foto's (direct op de machine) stelt echter behoorlijk teleur. Druk je fotos via PictBridge of via de pc af, dan zijn de afdrukken wel ok. Kleuren bij beeldwerk zijn te bruinig en er is een licht raster zichtbaar. Op het printen van documenten geen enkele aanmerking.


Specificaties Samsung CLX-3175 FN

Inkttanks: 4
Snelheid 1x kopie A4 foto*: 00:00:14
Snelheid 1x print A4 foto via PictBridge*: 00:01:25
Snelheid 10x A4 standaardtekstdocument zwart-wit**: 00:00:55
LAN: ja
WiFi: nee
Bluetooth: nee
Multigeheugenkaartlezer: nee
PictBridge / usb: ja
Fax: ja

* gemiddelde snelheid in onze testopstelling in de beste printkwaliteit voor foto. Bij printen vanaf pc of via PictBridge kunnen gemeten snelheden bij jou thuis afwijken.
** gemiddelde snelheid in onze testopstelling in normale printkwaliteit voor documenten.