Test: Samsung SGH i200, compacte Windows Mobile

Wie het gemak zoekt van draadloze synchronisatie met een (hosted) Exchange Server, maar niet op stap wil met een relatief groot zakelijk telefoontoestel met een qwertytoetsenbord, kan voor de Samsung SGH i200 opteren.

Ongeveer 18 miljoen licenties voor Windows Mobile heeft Microsoft het afgelopen jaar verkocht. De opmars gaat gestaag, maar de concurrentie is groot. Er staan drastische wijzigingen op stapel voor de toekomstige versie 7, maar voorlopig moeten we het doen met Windows Mobile 6.1, dat in twee smaken bestaat: Professional en Standaard.

Geen toetsenbordje
HTC en E-Ten concentreren zich vooral op de Professional-editie, voor pda-achige systemen. De wat simpelere Standaard-editie, voor toestellen zonder touchscreen (zoals deze 104 gram wegende i200), zien we daarom niet al te vaak meer aan het werk. Een laatste voorbeeld is de HTC S730 met uitschuifbaar toetsenbordje. Bij de Samsung SGH i200 ontbreekt dat, maar het is wel heerlijk plat (1,1 cm) en bevat bovendien het nieuwere Windows Mobile 6.1. Is dit de zakentelefoon van het jaar, zoals Samsung het zelf noemt?

Mager
De i200 is wat mager toegerust. Hij komt met netlader, usb-kabel en headsetje, maar zonder geheugenkaart of tweede batterij. De uitrusting van het toestel zelf is naar verwachting. Het mist WiFi, maar kan dankzij umts/hsdpa wel overal online. De tegenwoordig vrij gangbare gps-ontvanger ontbreekt, en de camera is met twee megapixel geen hoogvlieger. Het scherm is lekker groot (2,3 inch), maar wel wat spiegelend. De helderheid wordt geregeld door een (uitschakelbare) lichtsensor waardoor het scherm soms wat dof is, maar in ieder geval energiezuinig. Het toetsenbord is n van de belangrijkste pluspunten.


OORDEEL

+ Zeer slanke vormgeving
+ Prettig toetsenbord
+ Synchronisatie met Exchange
+ Betaalbaar
- Beperkte uitrusting

"Een nette en betaalbare smartphone, maar de Standaardeditie van Windows Mobile laat niet de volledige potentie van dit besturingssysteem zien."

Het werkt, net als de bedieningstoetsen, erg prettig. Gelukkig geen fratsen hier, zoals aanraakgevoelige tiptoetsen.

Sterke punten
Sterke punten van Windows Mobile zijn de soepele integratie met Windows op de desktop en prima voorzieningen voor (push) e-mail. Ook bijlagen uit Office en pdf-bestanden zijn gemakkelijk te bekijken. Het toestel werkt zonder aarzelingen. Wel steken de mogelijkheden soms wat flets af tegen de Professional-editie, die bijvoorbeeld meer overzicht geeft bij e-mail en agenda en ook bijvoorbeeld bijlagen wat sneller opent. Het doet soms verlangen naar bijvoorbeeld de Samsung SGH i780 of HTC Touch Diamond. Maar die modellen zijn ook ongeveer twee keer duurder.