Test: Skype Recorder; neem VoIP-gesprekken op

Wil je een belangrijk telefoongesprek opnemen? Op smartphones zit soms de functie om een gesprek vast te leggen als een compact audiobestand. Heb je die optie niet en wil je niet hannesen met zuignapmicrofoontjes op een gewone telefoon, dan is er een software-alternatief.

Skype Recorder doet wat de naam al suggereert: het neemt telefoongesprekken op die je voert via het bekende gratis VoIP-computerprograma Skype. Skype-bellen via internet is ideaal voor pc-gebruikers thuis. Maar ook handig voor zakelijke laptopgebruikers die gratis vanuit een ver buitenland willen 'skypen' met het thuisfront - of voor 2 cent per minuut ermee bellen naar een gewone telefoon (Skype Out).

Skype Recorder is een aanvulling op Skype. Niet gratis, na een proefperiode van 30 dagen moet je eenmalig 11,99 afrekenen.

Ik gebruik de opnamesoftware al enige tijd om er telefonische interviews mee op te nemen. Daarbij gebruik ik een gewone VoIP-headset en houd daarmee de handen vrij.

Hoe werkt het?
Zodra je een Skype-telefoongespek start, neemt de software het gesprek automatisch op. Deze verschijnt direct na afloop als een mp3-bestand in de opnamelijst van Skype Recorder. Erop dubbelkikken en je speelt de opname af. In de mediaspeler kun je natuurlijk bliksemsnel naar voren en naar achteren 'spoelen'. Het compacte geluidsbestand kun je doormailen of archiveren op een andere schijf.

De stem van degene die je spreekt wordt goed herkenbaar opgeslagen. Mijn eigen stem klinkt daarentegen (te) zacht. Dit moet een audiomixerinstelling op onze pc zijn. Want na wat rommelen met de schuifjes klinken wij weer heel helder, maar de 'andere kant' weer heel zacht. Tien minuten schuiven in de uitgebreide mixer verhelpt dit niet.

Dit laatste probleem ligt vast niet aan Skype Recorder, maar aan de ondoorgrondelijke audiobesturing van Windows XP, waarop ik Skype Recorder gebruik.

Info: www.extralabs.net/skype-recorder.htm