Test: Sony Ericsson Xperia X1

In de markt van zakelijke telefoons kon Sony Ericsson tot nu toe geen deuk in een pakje boter slaan. Met de Xperia X1 hoopt het Zweeds-Japanse consortium een inhaalslag te maken. Het is de eerste Sony-Ericsson met Windows Mobile en een eigen 'paneelinterface'.

In de zakelijke markt is Sony Ericsson nog niet echt een speler van formaat. De fabrikant imponeert vooral met muziek- en cameramobieltjes. De zakelijke smartphones zoals de P1i en M600i met Symbian UIQ zijn niet zon succes geworden, waarschijnlijk mede door de wat omslachtige bediening.

De nieuwe Xperia X1 bevat het voor velen vertrouwde Windows Mobile. Het toestel komt behoorlijk overeen met de HTC Touch Pro, een stevige concurrent. Dat is frappant als je bedenkt dat dit model van Sony Ericsson gewoon uit de fabriek van HTC komt.

Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit van de X1 zijn we erg positief. Het hoekige ontwerp spreekt zeker aan, en de stalen rand geeft hem nog wat extra stevigheid. Hoewel het wat zwaar is, ligt het goed in de hand. Het 3 inch grote scherm presenteert een haarscherp beeld. Met 800x480 pixels heeft het de hoogste resolutie van alle smartphones in mijn testlab. Als je het qwertytoetsenbord uitschuift, draait het scherm een slag mee. Het toetsenbord is lekker breed en vormt dankzij de lichte kromming een mooi geheel met het toestel. De kromming levert ook een betere kijkhoek op, wat hem ergonomischer maakt dan de HTC Touch Pro. De indeling is wat ons betreft zo goed als optimaal, omdat het overeenstemt met een normaal toetsenbord. Minpunt is dat de toetsen erg vlak en glad zijn.

HTC Touch Pro
Qua specificaties is het praktisch een kopie van de HTC Touch Pro. Zeker liefhebbers van muziek en video zullen als eerste een geheugenkaart aanschaffen. Er is een microSD-slot, dat veel gangbaarder is dan het slot voor Memory Stick Micro-geheugensticks die je in de meeste modellen van Sony Ericsson treft. Handig is dat de 3,5mm-koptelefoonaansluiting net als bij de Palm Treo Pro op het toestel zelf zit.

De 3,2 megapixel camera is gemakkelijk te bedienen, maar de kwaliteit is gemiddeld. Slim zijn de vier kleine lampjes, die aan de zijkant van iedere hoek zijn geplaatst. Ze lichten op bij een nieuw bericht of gemist gesprek. Helaas vallen ze niet zo op, zeker overdag. De zware accu van 1500 mAh is geen overbodige luxe, en zorgt er voor wat we niet iedere dag hoeven bij te laden.