TEST: SONY Vaio EverywAir met Vodafone-internet

Niet iedereen heeft behoefte aan een gewichtige desktopvervanger. Voor de 'mobiele kenniswerker' richtte SONY zijn dunne Vaio VGN-TT21WN-notebooks uit met Vodafone EverywAir, voor toegang tot mobiel internet (HSDPA) via een gentegreerd datamodem.

Aansluiten is simpel: de simkaart (van Vodafone) past in zijn eigen slot net boven de batterij. Het activeren van de gratis 30-dagenproefperiode kost even wat moeite. Drie telefoontjes waarbij de juiste persoon op de Vodafone-helpdesk na 'Ik heb geen flauw idee waar u het over heeft, meneer?' uiteindelijk toch de juiste handelingen uitvoert. Een uur na ons eerste telefoontje kunnen we met de Vaio online.

Verbruik
Met de Vodafone Mobile Connect-software houd je overzichtelijk je verbruik bij, log je in op je VPN of stuur je een sms via MS Outlook naar een mobiel nummer. We kijken rustig het laatste journaal en sturen bestanden over en weer. De umts-downloadsnelheid wordt jammerlijk niet overal gehaald en bereikt op onze locatie regelmatig een slakkengang van 100 kb/sec en lager. Met te weinig antennes is de dekking ook in de Randstad niet optimaal.

Het SONY Vaio VGN-TT21WN-notebook zelf is op de wat zachte lcd-behuizing na een lust voor oog en hand. Het toetsenbord is perfect: het veert niet door, de toetsen staan op goede afstand van elkaar ... het typt lekker weg.

Zwakke schakel


VOOR EN TEGEN

+ gewicht (1,2 kilo)
+ scherm
+ toetsenbord
+ gentegreerd datamodem
- prijs

.

"Voor wie geen slachtoffer is van de kredietcrisis, een heerlijk laptopje mt mobiel internet - maar dan zonder uitstekende dongel"

De zwakke schakel is de grafische chipset van Intel (Mobile 4-serie), waardoor de grafische Vista-eigenschappen een cijfer 3,2 krijgen. Desondanks kunnen we goed met dit notebook uit de voeten, ondanks de beperkte kloksnelheid van 1,4 GHz van de Intel Core 2 Duo CPU U9400. Het ruime 4-gigabytewerkgeheugen helpt ongetwijfeld. De helderheid van het 11,1-inchbeeldscherm neemt bij kijkhoeken van meer dan 45 graden wel af, maar is nog steeds goed leesbaar. Bij volle zon helpt kijken in een hoek vaak voldoende. De resolutie is 1366 x 768 pixels. Met een eigen hdmi-aansluiting zit hij zo aan een groter beeldscherm.

Drempel
In mogelijkheden is de Vaio VGN-TT21WN absoluut een concurrent voor de subnotebooks of zogenoemde netbooks. Met 1,2 kilo past hij gemakkelijk in de tas en op schoot, ook voor wie regelmatig werkt op 13 kilometer hoogte en in de economy/>-klasse al snel ruimte tekort komt. Een flinke drempel voor de aanschaf vormt de prijs. Maar ben je geen slachtoffer van de kredietcrisis n wil je onderweg productief zijn, dan is hij zijn prijs waard.