Test Sweex 3.5'' Mobile Storage Solution

Een harde schijf inbouwen in je pc om hem wat meer 'ademruimte' te geven? Als je geen zin hebt in gedoe, prik je een externe harde schijf in de usb-poort; de USB 2.0-poort is er (meestal) snel genoeg voor. Wij testten een metalen behuizing om zelf zo'n externe harde schijf te maken.

Sinds Windows XP kan uiterst gemakkelijk opslagruimte aan de pc worden toegevoegd. Je prikt een geheugenstick of usb-externe harde schijf in je pc en Windows meldt dat 'een usb-apparaat voor massopslag' aan de pc is toegevoegd. Een stuurprogramma installeren is niet nodig. Lekker makkelijk.

Een externe, mobiele harde schijf van 300 GB met usb en/of firewire-aansluiting kost anno 2006 rond de honderdvijftig euro. Een 'kale' harde schijf van 300 GB om in de pc in te bouwen 'doet' honderd euro.
Vijftig euro verschil dus. En laat dit nu net de adviesprijs zijn van de Sweex Mobile Storage Solution waarmee je een inbouw-ATA/IDE-harde schijf extern aansluitbaar maakt op de usb-poort of een firewire-poort. Ergo: met de Sweex-oplossing schiet je financieel niets op.

Vooral flexibel
Wel kies je voor een flexibele oplossing met zo'n zelfbouw-storage solution. Ieder jaar dalen de prijzen van harde schijven. Nou ja: je betaalt bijna altijd een bedrag tussen 80 en 120 euro, maar de schijven hebben wel een steeds grotere capaciteit.

In een 'doe het zelf'-opslag-oplossing kun je later makkelijk een grotere harde schijf inbouwen, als dat nodig is. En dan wederom voor rond de 100 euro, terwijl een kant en klare mobiele harde schijf met dezelfde capaciteit waarschijnlijk nog steeds 50 euro duurder is. Op dat moment ga je dus wl besparen.

Zwak punt in dit verkoopargument is de interne interface in de Sweex-behuizing. Die is van het courante type IDE/ATA. Deze standaard hardeschijf-aansluiting heeft jarenlang de industrie gedomineerd, maar wordt gaandeweg vervangen door Serial ATA (S-ATA), dat weer een stuk sneller is. Of over twee jaar nog grote harde schijven met IDE/ATA-aansluiting worden verkocht, valt nog te bezien.

Wel valt te prijzen dat Sweex aan de voorzijde van het apparaat zowel een usb- als een firewire-kabel laat inprikken. Het apparaat is daardoor prima aan iedere pc en Mac te koppelen.