Test: Symantec Norton Save & Restore

Tien jaar geleden maakte ik kennis met GHOST, software die onder DOS op hardwareniveau kopien maakte van harde schijven en als zodanig een geliefde tool wasvan systeembeheerders. GHOST bestaat nog steeds en vormt zelfs onderdeel van back-up-software voor consumenten.

GHOST was (en is) een van de fijnste pc-reparatieprogramma's voor beheerders van computersystemen.Een hardnekkig softwareprobleem met de pc van mevrouw Janssen? Harde schijf eruit, deze even aankoppelen op de eigen pc en in drie minuten pompte je met GHOST een 'gezonde kopie' van de inhoud van de harde schijf terug, of naar een nieuwe disk, als de schijf van mw Jansen echt kapot was. Schijf er weer in en mevrouw Janssen kan verder met Windows en al haar programma's.

OORDEEL

+ gebruiksvriendelijk
+ geen technisch jargon
+ automatische updates via internet
+ opstart-cd voor herstel buiten Windows om
- redelijk prijzig

"De eerste systeem-back-upoplossing die we aan consumenten met twee linkerhanden durven aan te bevelen"

De GHOST-technologie vormt nu onderdeel van verschillende beveiligingssuites van Symantec. Nieuw is een back-up-pakket speciaal voor consumenten: Norton Save & Restore. Deze werkt uiteraard niet meer onder DOS, maar grotendeels onder Windows.

Functies
De software maakt drie soorten kopien: back-ups van documenten (direct of automatisch, volgens een schema), systeemback-ups met losse herstelpunten en complete systeemback-ups, waarbij de gehele C-schijf naar een aangesloten harde schijf of op cd of dvd kan worden gekopieerd (als ultieme systeemback-up).

Bijzonder is dat de installatie-cd van Save & Restore tevens een nood-cd is om een vastgelopen pc mee te starten, zonder Windows te hoeven laden. De bootdisk laadt een herstelprogramma die er Windows-achtig uitziet, maar dat niet is. De muis kan wel worden gebruikt en ook worden de nodige drivers geladen om randapparaten (harde schijven en cd/dvd-spelers) te kunnen gebruiken. Vanuit het herstelprogramma kun je je Windows-systeem herstellen naar een eerder geback-upt herstelpunt. Dit gaat probleemloos en is binnen tien minuten gepiept, als je kopieert vanaf een usb-harde schijf.