Test: Synology Disk Station 107+ 'netwerkdrive'

Een harde schijf met netwerkaansluting, oftewel een NAS (Network Attched Storage) is allang niet meer louter een centrale opslagplek voor bestanden. Het is tevens een server voor allerhandige applicaties. Wij testten met de Synology DS 107+ een ware duizendpoot.

Deze NAS-drive oogt niet alleen heel fraai, hij heeft ook veel in huis. Het is een echte server, waarop tal van applicaties draaien. Zoals de ingebouwde FTP-server (inlcusief versleuteling). Je moet dan wel je breedbandrouter of wireless modem instellen voor het 'doorsluizen' van zulke internetgebruikers naar je NAS (hier een stappenplan). Wil je mappen met bestanden aanbieden aan websurfers, of hen bestanden naar de NAS laten uploaden, dan kun je op Synology.com ook de aanvulling File Station downloaden, een bestandenuitwisselprogramma met een fraaie webinterface.

Downloadmanager
Tot de verdere internetfuncties behoren een downloadmanager voor het binnenhalen van grote bestanden (onder andere via BitTorrent) maar ook een echte PHP-webserver (met ondersteuning voor MySQL). De laatste optie komt wel alleen uit de verf als je flink verstand hebt van webcode en databases.
Gemakkelijker in gebruik is de back-upapplicatie: koppel een externe USB-disk aan en de Synology repliceert zichzelf op geijkte momenten op dat station. Meegeleverde pc-software helpt aangesloten werkstations een back-up op de NAS te plaatsen. Redelijk uniek is Photo Station die de foto's in de share (netwerkmap) '\Photo' automatisch omzet naar een webfotogalerij.

Slechts n schijf
Er past n Serial-

OORDEEL

+ veel features
+ encrypted FTP
+ webgebaseerd bestandenuitwisselprogramma
+ back-upfunctie
- enigszins rumoerig

"Een fraaie, snelle NAS, met veel mogelijkheden, zowel thuis als op kantoor. Wel enigszins aan de prijs voor een NAS met slechts n schijf.

ATA harde schijf in de DS107+. De leverancier levert hem met en zonder disk. Wij schroefden zelf een kloek 500 GB model in, waarna de DS 107+ hem automatisch in het juiste Linux-formaat indeelt. De snelheid bij het lezen en schrijven is dik in orde, mede dankzij een 500 MHhz processor en 128 MB geheugen.

Heeft de Synology DS 107+ zo uit de doos al veel te bieden, in het voorjaar van 2008 wil Synology nieuwe software uitbrengen voor huidige en voorgaande modellen, die de NAS nog meer features geeft (zie ons webartikel van gisteren). Zo gaat de DS 107+ straks ook je (thuis)kantoor helpen bewaken! Hang een netwerkcamera in je netwerk en de Synology mailt foto's van insluipers naar je smartphone. Met deze 'Synology Disk Station Manager 2.0'-software zal ook de gehele webinterface van het apparaat een opfrisser krijgen. Nu de NAS steeds meer en zelfstandige server wordt, met tal van functies en applicaties, is dat geen overbodige luxe.

Kritische noot
Een kleine kritische noot, toch: de fraai ogende Synology is helaas net te rumoerig om hem een een plekje op je eigen bureau te geven.


SPECIFICATIES:
Prijs: 217,64 (excl. btw, zonder harde schijf, andere modellen met harde schijf, zie website leverancier) | Leverancier: http://www.mobile-harddisk.nl/|
Interfaces:1000 Mbit/s Ethernet, 3x USB 2.0, 1x S-ATA | Opslagcapaciteit:
Afhankelijk van ingebrachte harde schijf.