TEST: Synology DS209+: NAS voor grootverbruikers

Synology timmert stevig aan de weg als het gaat om zeer uitgebreide netwerkopslagapparatuur (network attched storage). Tijd dus om de gloednieuwe DS209+, een model met ruimte voor twee harde schijven, aan een nadere beschouwing te onderwerpen.

Het ontwikkelteam van Synology is erg enthousiast en weet steeds weer te verrassen. Het merk is mede zo populair vanwege de regelmatig verschijnende updates van de systeemsoftware voor de eigen network-attached storage.

Manager
Bij Synology draait het eigenlijk allemaal om de Disk Station Manager 2.0, een uitgebreid besturingssysteem, gebaseerd op Linux. Het heeft veel mogelijkheden, maar is ook snel te doorgronden vanwege de vriendelijke Ajax-gebruikersinterface. Zaken als gebruikersaccounts en harddiskbeheer zijn razendsnel te vinden, evenals een complete downloadmanager voor het bestandendistributiehulpmiddel bittorrents n - sinds de laatste update - concurrent eMule. Je past de opties rap naar persoonlijke wensen aan.


Naast standaard netwerkopslag voor meerdere gebruikers draait de nas ook talloze 'on board' applicaties.

Behalve de beheerderopties is er een scala aan gebruikersmodules, zoals PhotoStation om je fotoverzameling geordend en professioneel ogend met de buitenwereld te delen.

Aansluitingen
De netwerkopslag DS209+ kan dankzij Disk Station Manager 2.0 ook direct een eigen website hosten. De bescheiden ogende, zwarte behuizing is voorzien van veel externe aansluitingen. eSata is de snelste van het stel, waarop je een externe sata-schijf aansluit om die op volle snelheid te kunnen aanspreken. De drie usb2-poorten zijn ideaal voor externe harddisks ... of printers, want dankzij Disk Station Manager 2.0 kan de DS209+ ook als printersever fungeren. Dat is zeker in werkgroepen praktisch.

Bij het aansluiten van externe harde schijven is er


VOOR EN TEGEN

[+] Uitstekende beheersoftware
[+] Snelheid
[+] Veel aansluitingen
[+] Stil en energiezuinig af te stellen
[-] Geen ntfs-schijfondersteuning

OORDEEL
"De Synology DS209+ biedt mede dankzij de Disk Station Manager 2.0 indrukwekkende prestaties".

wel een minpunt: ntfs-schijven kunnen alleen worden gelezen. Voor het wegschrijven van data zit je vast aan het verouderde fat-protocol. De File Allocation Table is zeker niet een economische en al helemaal geen veilige manier om bestanden een plekje te geven op de schijf. De schuld ligt bij de beperkingen van Linux; het New Technology File System is een Windows-schijfindeling. Daar staat tegenover dat onder Linux geformatteerde ext3-schijven wel leesbaar en beschrijfbaar zijn.

Raid
Wat er aan de nas kan worden gehangen, is leuk voor back-ups; het meest interessant is natuurlijk wat er in de kast zit. De keuze is daarbij helemaal aan de gebruiker. Er is plek voor twee sata-schijven die in raid-0- of raid-1-modus kunnen worden geschakeld. Ofwel: zie je twee schijven als n grote, of maakt een schijf continu en volautomatisch een exacte kopie op de andere. Dat laatste is het meest interessant, want als er een disk kapot gaat, is er geen man overboord.

De DS209+ draait op een rappe 800 MHz-processor en 512 MB werkgeheugen. Dat betekent dat met een ngigabitnetwerkverbinding schrijfsnelheden rond 36 MB/sec en leessnelheden tot 42 MB/sec mogelijk zijn. Verder zijn maar liefst 2.048 gebruikersaccounts aan te maken en te beheren, alsmede 256 gebruikersgroepen. Maximaal 256 gebruikers kunnen tegelijkertijd op de DS209+ werken.

Eitje
Het systeem heeft een fluisterstille fan. Je kunt energie besparen door de in- en uitschakeltijd te programmeren. De DS209+ heeft indrukwekkende prestaties. Heb je al een Synology-nas, dan is overstappen helemaal een eitje. De Disk Station Manager 2.0 draait namelijk ook op eerdere netwerkopslagsystemen van het bedrijf.