Test: T-Mobile Ameo 'subnotebook-foon'

Wie op zoek is naar een telefoon om alleen mee te bellen, kan de T-Mobile Ameo links laten liggen. Met zijn 10 x 13 cm en 355 gram is dit apparaat namelijk te groot en te zwaar voor puur telefoongebruik.

Maar wie op zoek is naar een alternatief voor zijn of haar notebook, omdat die tijdens (business)trips toch vaak voor onhandige extra bagage zorgt, kan zijn hart ophalen met deze nieuwste telg uit de T-Mobile-familie. Voorzien van een volwaardig qwerty-toetsenbord, 5 inch TFT-touchscreen, 8 GB harddisk (!) en diverse aansluitingen kun je oprecht over een mobiel kantoor spreken.

Het eerst wat opvalt

OORDEEL

+ groot klavier
+ goede synchronisatie
+ grps, mobiel breedband n WiFi
+ krachtigste smartphone ooit
- zwaarste smartphone ooit

"Een goed alternatief voor een kleine notebook, maar dan ook driemaal zo zwaar als een gewone telefoon"

is het toetsenbord dat los meegeleverd wordt. Wanneer je de Ameo niet gebruikt, kan het klavier op zijn kop op het beeldscherm gelegd worden. Magneten houden het geheel op zijn plaats, zodat het display beschermd wordt. De tweede functie van het toetsenbord is uiteraard die van tekstinvoer. Het toetsenbord valt vanzelf op zijn plaats door de magnetische verbindingen, waardoor het toestel oogt als een kleine notebook. Klein nadeel is dat het toetsenbord niet verlicht is.

Windows Mobile 5
De onder Windows Mobile 5 draaiende Ameo is direct uit de doos geschikt voor synchronisatie met een (Hosted) Exchange Server, zodat je door de ether de nieuwste mailtjes vanzelf toegestuurd kunt krijgen (het push mail-principe). Het toestel heeft pocket-versies van Office aan boord om onderweg verder te werken, zoals Word, Excel, Outlook en Internet Explorer.

Een internetverbinding op de Ameo is mogelijk met een heel scala aan technieken: gprs, umts, hsdpa en ook WiFi. Met de voorgenstalleerde PowerPoint kun je een presentatie geven op een aangesloten externe monitor of met een beamer.

Bellen
En ja: je kunt bellen met de Ameo, via de meegeleverde koptelefoon of het handsfree speakersysteem. De 3.0-megapixel (video)camera, gentegreerde gps-ontvanger en voicerecorder maken het plaatje compleet. De batterij, ten slotte, lijkt onuitputtelijk; na twee dagen intensief gebruik geeft de Ameo aan nog steeds 60% capaciteit te hebben.


Prijs: 696,-- los (excl. btw), vanaf 0,-- in combi met gsm-abonnement (zie www.smartphoneshop.nl) | Besturingssoftware: Windows Mobile 5 | Info: www.t-mobile.nl