Test: TomTom ONE XL 'breedbeeldnavigator'

De ONE XL is TomToms nieuwste draagbare navigatieysteem. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het om de breedbeeldversie van de succesvolle TomTom ONE, de basisnavigator van TomTom (de TomTom GO's zijn de luxere modellen). Meer beeld is meer navigatieplezier?

Het scherm van de ONE XL is praktisch even groot als die van de bijna tegelijk verschenen Mio c520t breedbeeldnavigator, die we ook in het testlab ontvingen, maar het TomTom-systeem is net wat zwaarder, dikker en langzamer. Een netstroomlader ontbreekt; in onze ogen een onbegrijpelijke keus. TomTom gaat binnenkort wel een TMC-antenne met het systeem meeleveren.

Het plannen van de reis verloopt op de ONE XL wel lekkerder dan op de vergelijkbare breedbeeldnavigator van Mio. Na het uitrekenen van de route vraagt de TomTom uit zichzelf of we de tolwegen willen vermijden en presenteert een overzichtskaartje, dat later ook nog is op te roepen. Inzoomen is

OORDEEL

+ zeer intutief
+ comfortabel plannen
+ POIs op route plannen
- geen netstroomlader
- kaartbeeld kan beter


"Net als de oude TomTom ONE een bijzonder goed en gebruiksvriendelijk systeem. Handleiding niet nodig

alleen via een omweg mogelijk.

Kaartbeeld
Wat duidelijk opvalt is dat het kaartbeeld op de Mio C520t veel mooier en duidelijker is. Wat dat betreft doet de TomTom onderhand wat gedateerd aan. Het is puur een ontwerpkwestie, want de specificaties van de TFT-schermen zijn gelijk.

Een pluspunt van de TomTom is dat je een POI (bijvoorbeeld een restaurant) kunt toevoegen, die daadwerkelijk op de route ligt. Tijdens het rijden is dit een klusje voor de bijrijder, want je moet er even de menus voor induiken.

De ONE XL is typisch zon apparaat dat je aan iemand mee kan geven zonder uit te hoeven leggen hoe het werkt. Hij werkt intutiever dan de Mio en is functioneel gelijkwaardig. Het zijpaneel van de snelle Mio en het betere kaartbeeld geven de Mio uiteindelijk toch een streepje voor.

Geen mp3-speler
Op de TomTom ontbreekt een mp3-speler, maar eerlijk gezegd kennen we toch niemand die daar zijn PND voor gebruikt. Dan zien we op vakantie nog liever wat grappige spelletjes.


SPECS
Prijs: 335,-- (excl. BTW) | Info: www.tomtom.nl| Kaartmateriaal: West-Europa.