Test: Virtual Private Server hosting (VPS)

Een Virtual Private Server is de overtreffende trap van webhosting. Terwijl je de rompslomp uit handen geeft, heb je toch alle zeggenschap over wat voelt en werkt als een echte server. WINMAG PRO testte vier aanbieders. Provider Net Tuning had zijn zaakjes het beste op orde.

Zelf een server plaatsen is niet altijd de beste keuze. Een handvol rack-systemen in de meterkast lijkt voordelig en zeker, maar wie energieverbruik, bewaking en onderhoud meerekent, merkt al snel dat dit duurkoop is. Bovendien is een eigen server duur in aanschaf en weinig flexibel. Groeit de business, dan moet je al snel investeren in nog meer hardware.

De bekendste methode voor het aanbieden van services op internet, is webhosting. Eigen webpaginas worden dan op een al bestaande webserver geplaatst, die wordt beheerd door de hostingprovider. De mogelijkheid om applicaties te installeren of een andere scripttaal, is vaak zeer beperkt. Het is immers niet je eigen server, je bent er te gast. Dit is compleet anders bij Virtual Private Server hosting (vps). Bij vps krijg je de beschikking over een volledig functionerende server waarop je bovendien alle rechten van het root-account kunt uitoefenen. Je kunt inloggen op afstand, applicaties installeren, scripting aanpassen, je kunt zelfs geheel de functie van de server bepalen. Het aantal toepassingen voor een vps is dan ook oneindig veel groter, het is immers echt jouw server. Je kunt de vps gebruiken als webserver met heel veel flexibiliteit, maar vps is ook populair bij clans die er een eigen game-server op inrichten, of als server voor het testen van een afstudeerproject.

Virtualisatie
Is het bestellen en inrichten van een eigen server vaak een traject van maanden, een vps is binnen uren gerealiseerd. Deze flexibiliteit berust op het gebruik van virtualisatie. De vps is zoals de naam al zegt, geen fysieke maar een virtuele server. Deze techniek is vooral bekend van VMware, maar vps-aanbieders gebruiken vooral Virtuozzo van SWsoft.

Deze virtualisatiesoftware bouwt op het besturingssysteem meerdere 'containers' waarin het dat deel dat van belang is voor het installeren van applicaties en het hosten van services, kopieert. Een groot voordeel is dat het lagere eisen stelt aan de server waarop het draait, waardoor meer systeembronnen voor de virtuele servers zelf beschikbaar blijven. Een nadeel is dat er op een server alleen virtuele machines met hetzelfde besturingssysteem actief kunnen zijn, zij delen immers de kernel. Wel ondersteunt Virtuozzo het gebruik van meerdere Linux-distributies op n Linux-server.

De gebruiker van de vps ziet van dit alles niets. Er is toegang als root of administrator, er kunnen gebruikers en groepen worden aangemaakt, processen, bestanden en applicaties gemanaged. Iedere virtuele server is ook op een eigen ip-adres te bereiken. Doordat de vps geen fysieke server is, beschikt deze niet over eigen bronnen. Toch kunnen processor, geheugen, hardeschijfruimte en bandbreedte wel worden gegarandeerd waarbij in elk geval de ondergrens altijd voor de server beschikbaar is.