Test Windows-Palm: Palm Treo 750v

Waarom zouden we voor een Palm-smartphone kiezen met Windows Mobile? Die vraag komt op als we de Palm Treo 750v starten en het Windows-vlaggetjeverschijnt. Het is alsof je een Apple Mac vers uit de verpakking opstart en het Microsoft-logo in beeld komt.

Palm Computing was midden jaren negentig feitelijk de uitvinder van de penbediende handcomputer (met de PalmPilot) en leverde zijn apparaatjes steevast met het efficinte Palm Operating Systeem. Microsoft kwam een paar jaar later met 'Pocket PC's' en deze waren zeker kleurrijker, maar wel trager en liepen om de haverklap vast.

Maar de wereld draait door. Het Windows Mobile-platform is inmiddels stabiel en kent zeker voordelen. Zo kunnen agendagegevens

OORDEEL

+ Touch screen n toetsenbordbesturing
+ Typecomfort
+ Synchronisatiemogelijkheden
- Zwaar en groot
- Prijzig

"Niet meer dan een goede middenmotor tussen alle andere Windows-smartphones.

en e-mail via het vaste onderdeel ActiveSync zowel bedraad als draadloos worden gesynchroniseerd met een Exchange Server of een Outlook-postbus. Vind je dit belangrijk, dan is deze eerste 'Windows-Palm' zeker interessant.

Ontdekken
Het voordeel van een Windows-Palm is tevens zijn nadeel: wij kunnen eigenlijk niet echt iets ontdekken wat hem nu uniek maakt ten opzichte van de vele tientallen andere Windows Mobile handhelds. Handspring (later overgenomen door Palm) lanceerde met zijn Treo-smartphonelijn enkele jaren geleden het duimtoetsenbordje en dat bevalt nog steeds, maar de Samsung i600 en vele andere telefoons hebben dit toetsenbordje inmiddels ook. En die zijn over het algemeen een stuk dunner en vooral lichter dan deze Treo, die iets meer dan anderhalve ons weegt. Oef.

Today-scherm
Palm heeft de Windows-interface wel iets aangepast. Zo is het Today-scherm uitgebreid met een zoekfunctie waarmee na het intikken van een paar letters de gezochte contactpersoon al in beeld verschijnt. Op een PalmOS-handheld kun je al vele jaren een echte zoekmachine gebruiken: een die lle informatie laat doorzoeken aan de hand van een tekstfragment. Ergo: de Treo 750v kent enkele teleurstellingen voor Palm-fans en is voor de rest van ons iets te zwaar en te groot; beslist niet geschikt voor het borstzakje.


Maten en gewicht: 11,3 x 5,9 x 21, cm, 154 gram | Prijs: 478,-- los (excl. btw) bij www.smartphoneshop.nl | vanaf 0,-- in combi met gsm-abonnement (zie www.vodafone.nl) | Besturingssoftware: Windows Mobile 5 | Info: www.palm.com