TESTWINNAAR: ESET Smart Security

Ook de makers van NOD32 begeven zich op het terrein van alles-in-n beveiliging. Gebaseerd op NOD32, is Smart Security het eerste beveiligingspakket van ESET.

NOD32 staat bekend om de beperkte omvang van het programma en de lage impact op de systeemprestaties tijdens het scannen. Ook het Smart Security-pakket lijkt klein: de download heeft een totale omvang van een kleine 18 MB, terwijl het eenmaal geïnstalleerde programma niet meer dan 38 MB in beslag neemt. Daarvoor krijg je antivirus, antispam, antispyware en een firewall terug. Zoals te verwachten valt bij NOD32, is ook Smart Security slechts uitgerust met de hoogstnodige beveiligingscomponenten. Extra’s zoals optimalisatie en back-up hoef je bij Smart Security niet te verwachten.

Eerlijk is eerlijk: de gebruikersomgeving van Smart Security is een verademing ten opzichte van NOD32. Waar laatstgenoemd programma zich van gebruiksvriendelijkheid nauwelijks iets aantrekt, ziet Smart Security er verzorgd uit. Op het moment van schrijven is alleen een Engelstalige variant beschikbaar, al zal de Nederlandse editie spoedig volgen (of al beschikbaar zijn). In het hoofdvenster zie je direct de status van de beveiligingsonderdelen. Via de rechterbovenhoek heb je toegang tot de geavanceerde instellingen, die voortaan wél zijn afgeschermd.

Van Smart Security is ook een Business Edition beschikbaar. Deze versie is bedoeld voor Voor de power-users onder de lezers maakt de snelheid (lage systeembelasting) het pakket tot de eerste keuze.