TESTWINNAAR: FileMaker Pro/Advanced 9

Een database is onontkoombaar voor wie veel gegevens moet beheren. Met FileMaker kun je al vele jaren eenvoudig zo'n gegevensbestand opzetten. Met versie 9 lonkt FileMaker Pro ook naar veeleisende zakelijke omgevingen.

FileMaker Pro draait al zestien jaar op onze redactiecomputers. Je kunt gerust zeggen dat de liefde van het eerste uur is veranderd in een duurzame relatie. De software kent twee belangrijke voordelen: FileMaker-bestanden kun je zowel op de Mac als op de Windows-pc gebruiken (in de mediasector altijd een voordeel) en het pakket is bijzonder gebruiksvriendelijk. Ook niet-techneuten (neem onze redactie-asssistente) kunnen via de heldere grafische interface een gegevensbestand in elkaar klikken en aanpassen wanneer nodig. Geen programmeur nodig.

Kant en klare ontwerpen
Versie 9 van FileMaker Pro maakt het beginnende gebruikers nog wat makkelijker. Zo kun je om snel te starten met een nieuw bestand putten uit een (verder uitgebreide) verzameling kant en klare ontwerpen, voor allerhande soorten databases. Er zijn sjablonen speciaal voor de onderwijssector, maar ook voor kleine bedrijven en afdelingen.

Toch denk ik dat de omvangrijke bibliotheek niet het sterke punt is van FileMaker. Juist de mogelijkheid om zelf eenvoudig een 'platte' database op te zetten (n gegevenstabel) of een relationele (meerdere tabellen aan elkaar gekoppeld in n bestand), is het grootste pluspunt. Veel gegevensbestanden zijn immers toch maatwerk. Maar eerlijk is eerlijk; dit ontwerpgemak kent FileMaker al vele versies.

SQL Server
Wel volstrekt nieuw is de mogelijkheid een 'live' verbinding te leggen met gegevens in een externe SQL-database, in de 'smaken' MySQL, Oracle SQL en Microsoft SQL Server. Het lijkt WINMAG Pro een verstandige zet: in veel zakelijke omgevingen is SQL de norm voor centrale gegevensopslag (en FileMaker is dat niet).

We moeten eerlijk toegeven dat we zelf nog niet zo'n koppeling hebben gelegd. Het lijkt ons redelijk specialistenwerk en je moet maar net over zo'n enterprise-omgeving beschikken. Volgens FileMaker kun je SQL-gegevensbestanden vanuit FileMaker eenvoudig gebruiken n beheren.