TESTWINNAAR: Linksys WRVS4400N

Ok, we zijn een beetje verwachtingsvol begonnen met het uitproberen van deze router, want er staat in kleine lettertjes- Business Series op het frontpaneel van de WRVS4400N. En het moet gezegd: we zijn zeer zeker niet teleurgesteld.

Misschien ook weer niet helemaal vreemd, want Linksys (onderdeel van Cisco Systems) staat natuurlijk al sinds jaar en dag bekend van de uitstekende en betrouwbare netwerkproducten die ze leveren. En deze router mag er ook zijn, want hij heeft bijna alles aan boord wat een MKBer nodig heeft. Uiteraard de standaard zaken als een volledig configureerbare firewall, die wordt bijgestaan door IPS (Intrusion Prevention System). IPS zorgt ervoor dat de router op de hoogte blijft van de nieuwste aanvalstechnieken en het netwerk tegen insluipers beschermt.

Enig minpuntje is dat je regelmatig zlf een bestandje van de Linksys website moet downloaden en daarna uploaden naar de router. Het zou natuurlijk helemaal mooi zijn geweest als het apparaat deze taak volautomatisch zou uitvoeren. Staat tegenover dat de systeemadministrator in uw bedrijf dan ook weer wat nuttigs te doen heeft. Erg fijn voor zakelijke toepassingen zijn een ingebouwde VPN-server en QoS. Met een VPN kun je netwerken op verschillende locaties via een veilige, versleutelde verbinding opzetten of een veilige toegang voor thuiswerkers regelen.

VOOR EN TEGEN

+ solide zakelijke router
+ VPN server
+ QoS
+ IPS
- geen printserver

CONCLUSIE
Een razendsnelle router met veel zakelijke functies, maar zonder printserver.

Het aardige is dat die thuiswerker niet pers ook over een VPN-router hoeft te beschikken, want op de installatie-cd wordt een stukje software meegeleverd dat VPN via iedere internetverbinding laat werken. QoS (Quality of Service) laat u bepalen welke dienst of welke poort qua dataverkeer met voorrang moet worden afgehandeld. Dat kan e-mailverkeer of VoiP zijn, of wat dan ook. Alle instellingen verlopen overigens via een helder webinterface (http://192.168.1.1/) dat ondanks de geavanceerde functies eenvoudig oogt. O ja, uiteraard voorzien van een Gigabit switch n Wireless N-WiFi voor een zonnig toekomstperspectief.

Belangrijkste functies: Wireless LAN breedbandrouter (Wireless N-technologie), 1Gbit bedraad LAN, 4-poorts switch, firewall, VPN, QoS