TESTWINNAAR: Nokia 6120 Classic

Dit toestel van Nokia doet, gelet op de elegante en zeer compacte behuizing, allerminst aan een smartphone denken. Ook met het typenummer weet de fabrikant dit goed te verbergen.

In tegenstelling tot recente smartphones is het niet in de multimediale N-serie of zakelijke E-serie geplaatst. Dat lijkt gerechtvaardigd, gelet op de wat beperkte hardware-uitrusting. We noemen het wat kleine scherm, de eenvoudige 2 megapixel camera en het gemis van bijvoorbeeld WiFi en duimtoetsenbord. Wel weer bijzonder is ondersteuning voor umts en hsdpa.

Wat software betreft heeft de 6120 Classic net zo veel te bieden als de modellen in de N- en E-serie, met dank aan de laatste versie van het Symbian S60 (3e editie) besturingssysteem. Zo biedt het een uitstekende browser, uitgebreide toepassing voor e-mail en sms, gemakkelijke installatie van extra toepassingen en synchronisatie van agenda, takenlijst en contacten. Bovendien kan het overweg met pdf- en Office-documenten, dit laatste dankzij Quickoffice. Uiteraard heeft het een microSD-geheugenslot. De smartphone reageert opvallend snel op alle handelingen.

De constructie van het toestel is prima, en de belkwaliteit en het kleurrijke beeldscherm stellen evenmin teleur. Minpuntje is dat de glanzende zwarte behuizing wel wat gevoelig is voor vingerafdrukken. Het uithoudingsvermogen is zeer acceptabel voor zon slank ontwerp. Bij actief gebruik houdt het toestel het ongeveer 2 tot 3 dagen uit, bij gemiddeld gebruik 4 tot 5 dagen.