TESTWINNAAR: Symantec Norton GHOST 12

Symantec lanceert alweer de twaalfde editie van zijn roemruchte schijfkopieerhulp GHOST. Editie 12 belooft 'ultieme backupmogelijkheden' en toch veel gebruiksgemak. Dat klinkt als een schijnbare tegenstelling, maar Symantec slaagt er heel aardig in.

Na een avondje oefenen op twee test-pc's concludeer ik dat Symantec inderdaad een goed product in handen heeft. Dat verbaast me ook niets, want al sinds begin jaren negentig is GHOST een zeer bruikbaar programma voor het compleet dupliceren van gehele harde

OORDEEL

+ gebruiksvriendelijk
+ heldere uitleg
+ backup van systeem n documenten
+ compatibel met Vista
+ redelijke prijs

"Uiterst functioneel en toch gebruiksvriendelijk, wat wil je nog meer?"

schijven (of partities op die harde schijven). Die kopie schrijft GHOST in alle gevallen weg als een groot 'image'-bestand op een tweede partitie van de schijf, een twee harddisk in of aan de pc, of naar een netwerklocatie.

GHOST maakt zich zeer nuttig als je een hardnekkig probleem hebt met Windows, of als je gewoon weer 'fris' wilt beginnen. Je zet met GHOST dan eenvoudig een image (kopie) van je disk terug. Uiteraard buiten Windows om, want Windows kan zichzelf niet overschrijven als het actief is.

Windows-schil
Vlak voor de eeuwwisseling kreeg de Spartaanse interface van GHOST een grafische Windows-schil, waarin potentieel gevaarlijke keuzes (harde schijf overschrijven? Ja/nee) wat duidelijker worden aangegeven - en waarin na een tijdje zelfs een 'draaiende' Windows kon worden gebackupt.

Symantec gaat sinds kort de boer op met twee versies van GHOST: een voor thuisgebruik (het pakket Save and Restore, zie onze eerdere test) en de volledige ('geavanceerde') versie van GHOST. Wij keken naar de laatste, editie 12.