Testwinnaars 2006: security suites

Het afgelopen jaar hebben we een flink aantal beveiligigingspakketten aan de tand gevoeld. Maar met welk pakket bescherm je je pc nou het beste tegen alle moderne dreigingen? Een overzicht van de best geteste security suites van 2006.

Telkens nieuwe bedreigingen dwingen de makers van security-producten continu te innoveren. De afgelopen anderhalf jaar kozen de producenten voor een gentegreerde aanpak. Niet langer beperkt de beveiliging zich tot virusbestrijding, maar bestaat een modern beveiligingspakket vaak ook uit een firewall, phishingfilter, spywareblokkade en ouderlijk toezicht. Meestal worden de beveiligingspakketten als n geheel aangeboden: alle beveiligingscomponenten zijn toegankelijk vanuit een centraal venster.

Persoonlijke gegevens
De makers van security-producten hebben zich het afgelopen jaar ook meer en meer gericht op bescherming van persoonlijke gegevens. Bijvoorbeeld met 'phishingfilters' die het uitlekken van persoonlijke en financile gegevens - zoals creditcardgegevens - moeten voorkomen.

Bescherming in werkgroepen
Het afgelopen jaar hebben we ook een blik geworpen op de beveiligingssoftware voor gebruik binnen een netwerk met meerdere werkstations. Het valt daarbij op dat de pakketten functioneel gezien niet onderdoen voor hun 'stand-alone' evenknie. Het grootste verschil zit in de beschikbaarheid van een beheerconsole: doorgaans een venster van waaruit de beveiliging op de individuele werkstations kan worden beheerd. Vaak kiezen de producenten van beschermingsoplossingen ervoor om n computer binnen het netwerk als beheermachine aan te merken en deze de rol van server te geven.

De strijd om de gunst van de gebruiker gaat onverminderd voort. De losse beveiligingsonderdelen zullen ook in 2007 steeds beter worden gentegreerd en de nadruk zal ook komend jaar liggen op bescherming van persoonlijke gegevens.


DE WINNAARS

Pakket

Getest in Score
Kaspersky Internet Security Suite 6WM 4/2006
McAfee Internet Security Suite 2007WM 5/2006
Panda Internet Security 2007WM 5/2006
Bitdefender Internet Security Suite 10WM 4/2006
Bullguard 7.0WM 5/2006
NOD32WM 4/2006