Texas Instruments ontwikkelt compacte, draadloze oplaadchip

Texas Instruments (TI) heeft een chip ontwikkeld die het draadloos opladen van apparaten mogelijk moet maken. Het is de compactste tot nu toe en is 80 procent kleiner dan zijn voorganger. Door dit formaat zou hij bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in smartphones.

De bq51013, zoals de chip officieel heet, kan 5 watt stroom leveren. De snelste smartphone-processor verbruikt op dit moment minder dan 2 watt. De grootste stroomverbruiker is echter het beeldscherm waardoor het verbruik boven de 5 watt uit zou komen. De chip zou echter wel een telefoon in standby-modus draadloos van extra stroom kunnen voorzien.

Er zijn al eerder experimenten gedaan met het draadloos opladen van grotere apparaten. Op het draadloos versturen van stroom zit geen limiet. Elke wattage kan door de lucht gaan. Zo demonstreerde het merk Fultron tijdens de CES dat zij in staat waren om een elektrische auto draadloos op te laden.

Nu TI er in geslaagd is om dergelijke chip op dat formaat te maken is wellicht het draadloos opladen van je smartphone niet ver weg.