The IT Crowd (DVD): chte nerds in de kelder

Waar The Office gaat over een stel kantoornerds, kun je in de ongelooflijk leuke Britse sitcom The IT Crowd lachen om twee chte computergeeks, weggestopt in een kelder van Reynholm Industries.

Op het Rose d'Or-festival van 2008 werd deze topserie bekroond met de Gouden Roos voor de beste sitcom. Eindelijk is de eerste jaargang op dvd verschenen.

Na drie 3 jaargangen van 6 afleveringen bekeken te hebben is mij nog niet duidelijk wat Reynholm Industries produceert of levert. Dat doet er eigenlijk niet toe want de hoofdrolspelers leven binnen het bedrijf in een eigen ecosysteem, waarin ze van alles beleven.

We volgen het kantoorleven van de gesjeesde 'Roy' (Chris O'Dowd ) en de nog bij moeder wonende dertiger 'Moss' (Richard Ayoade). Samen bestieren ze in de genoemde kelder de  IT-helpdesk van Reynholm Industries.


Moss en Roy, de computernerds van The IT Crowd, bijgestaan door 'relatiemanager' Jen (uiterst links).

"Have you tried turning it off and on again?" spelen ze van een bandje, als ze de telefoon beantwoorden. Ze nemen niet eens de moeite te luisteren naar de simpele computerklachten van de collega's. Laat staan dat ze naar boven lopen om een klacht te verhelpen. Af en toe neemt een gefrustreerde medewerkster de lift naar beneden om een van de geeks met haar schoenen in het gezicht te slaan.

Relationship manager

Beide supportmedewerkers krijgen vanwege hun gebrekkige communicatievermogen een relationship manager toegewezen: de opportunistische, leugenachtige 'Jen' (een rol van Katherine Parkinson). Tussen deze dame en de beide heren botert het niet direct, maar al snel blijkt dat ze elkaar toch wel nodig hebben. Jen weet eigenlijk niets van computers en de geeks kunnen niet communiceren.

Een fragment uit The IT Crowd.


Alle maffe verwikkelingen die uit de persoonlijke tegenstellingen rollen, maken The IT Crowd zeer kijkwaardig. Ondanks de ogenschijnlijk te clichématig aangeklede computernerd Moss (jawel: dikke bril, raar kapsel).

The IT Crowd is Britse humor op zijn best, geproduceerd voor de Britse kwaliteitszender Channel Four. Minstens net zo maf als Little Britain. De timing, de typetjes, de dialogen; het is allemaal op topniveau.

Seizoen 1 op dvd

Echte nerds die van The IT Crowd hoorden, hebben allang alle afleveringen van het internet naar binnen 'gezogen' op hun network attached storage-kastje bij de tv. Wie niet bekend is met 'torrents' op downloadsites als Isohunt.com en het 'even simpel' synchroniseren van ondertitelbestanden met de DivX-video op de 'NAS', of wie gewoon netjes wil betalen voor deze productie, kan The IT Crowd nu op dvd aanschaffen. 'The IT Crowd 1.0' is voor € 13,99 te bestellen bij Bol.com (nog zonder verzendkosten). De extra's stellen niet zoveel voor: alleen de zes afleveringen leveren - tezamen - ca. 130 minuten kijkgenot.