Tientjes besparen met internetbellen (II)

Een combinatieabonnement van breedband plus internettelefonie kost de 'weinigbeller' alles bij elkaar nog steeds rond de vijftig euro per maand. Zo blijkt uit onze tweede halfjaarlijkse marktanalyse. Maar internet is wel dubbel zo snel geworden.

Het is de makkelijkste manier om geld te besparen met VoIP: je doet je oude KPN-telecomabonnement de deur uit en neemt een telefonieabonnement bij je breedbandprovider. Bijna altijd kun je je oude nummer 'meenemen' als je dat wilt ('nummerportering' in het jargon). Vanaf dat moment lopen je gesprekken niet meer op de oude manier via de telefooncentrale, maar via internet.

Voor de kwaliteit maakt het in de meeste gevallen weinig uit. Voor de kosten wel. Met een combinatiepakket van 'breedband plus bellen' ben je inclusief de gesprekskosten tussen de veertig en vijftig euro per maand kwijt. Vergelijk dat eens met een 'los' basisabonnement van KPN, plus gesprekskosten, plus een capabel breedbandabonnement. Per maand al gauw zeventig euro.

Wat je voor die veertig tot vijftig euro van een combipakket krijgt, loopt niet eens zoveel uiteen. Wel is er een duidelijk verschil in de snelheid van je verbinding. Bij de een 'scoor' je een verbinding van enkele megabits per seconde, bij de Editors' Choice van WINMAG, Orange (voorheen Wanadoo) surf je op (maximaal) 20 megabit/s!

Kostenanalyse
Het is bij de breedbandproviders met hun VoIP-abonnementen niet eenvoudig je weg te vinden in het 'oerwoud' aan tarieven, voorwaarden en kleine lettertjes. De claim 'gratis bellen' bijvoorbeeld, geldt altijd alleen voor bellen naar vaste nummers, en dan soms alleen 's avonds en in het weekend.

Voor een werkelijk goede kostenanalyse moet je ook de tarieven voor het bellen naar mobiel in je overweging betrekken. Dat geldt evenzo voor de eenmalige installatie-/overstapkosten, die je bijvoorbeeld over drie jaar zult willen afschrijven.

De kortingen die je alleen krijgt bij de eerste maanden van je abonnement, laten we buiten beschouwing, want WINMAG wil de kosten op de lange termijn goed kunnen vergelijken.