Tim Cook dwingt Obama voor steun encryptie

Apple CEO Tim Cook is niet verlegen om de Obama-regering van advies te voorzien. De topman maakt zaak tegen het gebruik van backdoors of opzettelijke beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden waarmee de overheid kan porren in je privé-informatie.

Onkraakbare encryptie

Cook is ongelukkig met het Witte Huis in hun onwil om een ​​standpunt in te nemen over encryptie of scrambling van e-mails en andere berichten om die privé te houden. Volgens The Intercept, maakte Cook zijn bezorgdheid duidelijk aan een hoge delegatie van ambtenaren tijdens een bijeenkomst vorige week in San Jose Californië, met de vraag of de regering een verklaring kan geven in het gebruik van onkraakbare encryptie. Centraal in het debat is het gebruik van backdoors. Deze bewust gecodeerde openingen in software laat wetshandhavers veiligheidsmaatregelen omzeilen om toegang te krijgen tot je gegevens. De FBI en enkele ambtenaren beweren dat de tech-industrie zelfs achterdeuren moet zetten zodat de overheid communicatie tussen terroristen kan monitoren en de nationale veiligheid kan beschermen. Maar de industrie vecht terug, voor een deel omdat ze bang zijn dat hackers diezelfde backdoors exploiteren.

Encryptie en de grote players

Op een vergadering over terrorismebestrijding, bijgewoond door vertegenwoordigers van bedrijven zoals Facebook, Twitter, Google, DropBox, Microsoft en LinkedIn, zei Cook tegen ambtenaren van het Witte Huis dat ze publiekelijk een, 'No backdoors!', moesten uitspreken. Bedrijven zoals Facebook en Google zijn alom bekend om te voldoen aan wettelijke verzoeken van de politie en veiligheidsdiensten te helpen om zware criminaliteit en terrorisme te bestrijden. In de afgelopen jaren hebben de bedrijven geprobeerd transparanter te zijn over de hoeveelheid aanvragen en aan welke zij voldoen. Als het gaat om encryptie, is de tech-industrie erop gebrand hun gebruikers voorrang te geven en standvastig in haar weigering om kwetsbaarheden te introduceren in normaal ondoordringbare systemen.

Het Witte Huis en encryptie

Het Witte Huis neemt minder duidelijk positie in over encryptie. Procureur-generaal Loretta Lynch heeft gereageerd op Cook door te melden dat er een balans nodig is tussen tussen privacy en de nationale veiligheid. De kwestie is nog niet opgelost. In september vorig jaar besloot het Witte Huis nog geen wetgevende fix in te voeren betreffende het gebruik van encryptie door de tech-industrie. Een verslag van de Washington Post citeerde echter een e-mail van een topadvocaat van de Amerikaanse intelligence community met de melding dat de regering 'alle opties open moet houden'.

Michael Hayden, van 1999 tot 2005 topman bij de NSA en tevens voormalig CIA-directeur, zegt in een gesprek met CNN dat het creëren van backdoors in encryptie de Amerikaanse burgers niet veiliger gaat maken. Hij zegt zich te realiseren dat het toestaan van zware encryptie nieuwe uitdagingen creëert voor inlichtingendiensten en wetshandhavers. In het gesprek met CNN geeft hij aan, net als Cook, vóór encryptie te pleiten.

Meer informatie over de ontmoetingen tussen Cook en het Witte Huis vind je hier.

Tim Cook dwingt Obama voor steun encryptie
De Apple CEO spreekt zich uit tegen backdoors en voor encryptie.