Tips voor betaalbaar back-upen

Voor een dagelijkse back-up kun je een back-upstation als de Iomega Rev Drive aanschaffen, met bijbehorende (merk-eigen) schijfjes. Maar je kunt ook een paar honderd euro besparen met een setje 'gewone' losse usb-harddisken.Met de volgende tips ben je snel op weg.

Voordeel van back-upen op een stel gewone externe harde schijfjes is vooral een relatief lagere prijs. Voor zeg vijfhonderd euro heb je vier tot zes usb-disks, terwijl je voor een backupstation met merk-eigen schijfjes, voor dezelfde capaciteit, altijd een paar honderd euro meer kwijt bent.

Neem uitgeverij Elmar, waar de uitgever van WINMAG Pro het pand mee deelt. Zij gebruiken al enkele jaren een set usb/firewire-harde schijven van Iomega (Portable Disks) die speciaal voor transport geschikt zijn. De extra stevige harddisken gaan iedere avond mee in de tas van een van de medewerkers. De RetroSpect-software op een van de Macintoshes schrijft precies de juiste gegevens weg: tijdens de lunch maakt het kopien van gegevens op de werkstations en 's avonds laat maakt het een kopie van de server, als er geen gedeelde bestanden meer 'open' staan.

Iomega eGo
De Iomega Portable Disks in de uitvoering die Elmar gebruikt, zijn niet meer verkrijgbaar; ze gingen slechts tot 40 GB. Op dit moment heeft Iomega de eGo Portable Hard Drive in een capaciteit met 250 GB in de aanbieding. Deze kleine USB 2.0-drive is extra goed beschermd tegen valpartijen. Volkomen terecht: een harde schijf die je dagelijks meeneemt naar huis, moet tegen een stootje kunnen. Iomega hangt er een prijskaartje aan van 166 euro.

Er zijn natuurlijk meer usb-harde schijven die voor transport geschikt zijn, die wat minder kosten. Zo is de zeer dunne Qback-25 van het merk Qnap beveiligd tegen schokken onderweg en kost hij bij Mobile-harddisk.nl in de uitvoering met 160 GB 129,--. Dit schijfje werd als beste getest in WINMAG Pro 4/2007.

Doe-het-zelven met Conceptronic
Een interessante doe-het-zelf-oplossing voor goedkope en toch veilige back-upschijfjes komt van Conceptronic. Met de markante leus "Dont take the risk, put a rubber on your disk!" heeft de fabrikant twee rubberen skins in de aanbieding om een inbouw-serial-ATA-harddisk mee in te pakken, voor de maten 2,5 ( 6,95) en 3,5 inch ( 7,95). Combineer dat met de IDE/SATA-adapter van Conceptronic (bestelnummer CSATAi23U, ca. 35,-- ) en je krijgt een portable harde schijf die je zo op de usb-poort van een pc kunt prikken. Behalve een extra lage prijs per GB ben je ook extra flexibel. Als de back-upbehoefte verder toeneemt, stop je eenvoudig een grotere harddisk in je rubberen hoes.