TMC winnende technologie voor verkeersinfo

Als je weet waar de files staan, kun je proberen ze te omzeilen. Navigatiekits kunnen op twee manieren file-informatie ontvangen (voor een aangepaste route). De gratis methode, via radiogolven (TMC), wint sterk aan populariteit.Ook al is het niet de beste technologie voor de toekomst.

Het navigatiesysteem wijst je de weg, maar vertelt je steeds vaker ook of er files staan. En berekent eventueel meteen een route die je er omheen leidt (als dat mogelijk is).

Navigatiekits kennen verschillende methoden om informatie over files te ontvangen. Het meeste gebruikte systeem heet TMC en werkt via het FM-radiosignaal. Het andere systeem gebruikt het mobiele netwerk (bijvoorbeeld gprs of umts).

Ook TMC voor TomTom
Begin oktober kwam eindelijk de TMC-antenne voor de nieuwe GO-modellen van TomTom beschikbaar. Hij was al begin 2006 aangekondigd. De antenne voor gratis ontvangst van verkeersinfo kost 99,-- inclusief btw en is onder meer via gpsshop.nl verkrijgbaar.
TMC werkt met codes, die allerhande verkeerssituaties beschrijven. Er zijn maar liefst 1.500 codes beschikbaar. Het navigatiesysteem vertaalt de code in een voor de gebruiker begrijpelijk taal, zoals 'een file van 5 kilometer' of 'de rechter rijbaan is geblokkeerd over een lengte van 3 kilometer'.

Helaas kun je met verkeersinformatie op je navigatiesysteem niet l het fileleed oplossen. Je kunt het leed voor de individuele automobilist hooguit wat verzachten - en dat is al heel wat waard. Iedere file die hij weet te omzeilen, is er toch n minder.

Gratis
TMC is in ons land gratis, in sommige andere landen werkt het met een abonnement. Er zijn in Nederland twee aanbieders van TMC-informatie. De eerste is TMC4U dat zijn signaal meezendt via de zenders Sky Radio, Radio Veronica, Radio 1 en 3FM. Het betreft een samenwerkingsverband tussen Siemens en ANWB. Een tweede aanbieder is ViaTMC die de zenders Q-Music, Radio 538 en BNR Nieuwsradio gebruikt. Bij veel navigatiesystemen is het mogelijk om handmatig de TMC-zender in te stellen, maar het kan ook automatisch.
Als je handmatig een TMC-zender zoekt, heeft ViaTMC een pluspunt. Deze provider stuurt informatie mee over mobiele snelheidscontroles. Klinkt handig, maar bedenk dat het gaat om niet gecontroleerde informatie van automobilisten. Bovendien blijft deze informatie vaak (te) lang in het systeem staan.

Mobiele netwerken
Het alternatief voor TMC is het ontvangen van de informatie via de mobiele netwerken van telecomoperators. Hiervoor moet je navigatiesysteem kunnen samenwerken met een umts- of gprs-telefoon. Met name TomTom kiest voor deze oplossing. Ook de navigatiesoftware van Route 66 (voor smartphones en pda's) kan overweg met deze vorm van verkeersinformatie. Het heeft enkele voordelen. Zo komt de informatie sneller binnen dan via het relatief trage TMC. Bovendien is er meer ruimte voor de meldingen, aangezien de bandbreedte groter is. Nadeel is dat de ontvangst geld kost. Voor een data-abonnement moet betaald worden. Bovendien vraagt TomTom ook nog eens geld voor de verkeersinfo. Route 66 levert deze gratis.

Het verschil tussen TMC en verkeersinformatie via gprs/umts is nu nog klein. In de toekomst zal dit veranderen. TomTom bijvoorbeeld, kocht begin dit jaar het bedrijf Applied Generics. Zij ontwikkelen een systeem dat op basis van informatie van mobiele netwerken analyseert hoe druk het is op de weg, ook op kleinere wegen. Aangezien deze verkeersinformatie op dit moment niet wordt verzameld, kan dit een aanzienlijke verbetering betekenen voor het omzeilen van files. Het is nog niet bekend wanneer TomTom deze technologie integreert in zijn producten.

Conclusie
Welk systeem kun je het beste kiezen? Op dit moment gaat onze voorkeur nog uit naar TMC. Deze manier van verkeersinformatie ontvangen is voordelig en gebruiksvriendelijk. Het opzetten van een gprs- of umts-verbinding is vaak ingewikkelder en bovendien niet gratis. In de toekomst zal er echter meer informatie via deze mobiele datanetwerken verzonden worden, bijvoorbeeld over opstoppingen op kleine wegen, maar ook over interessante gebeurtenissen in de buurt.