TNO distantieert zich van onderzoek wifi-straling

TNO neemt afstand van een onderzoek naar het verband tussen elektromagnetische straling en de gezondheid van bomen en planten, uitgevoerd door onder meer de Universiteit Wageningen.

Enkele dagen geleden werd volgens TNO in de media ten onrechte gesuggereerd dat de organisatie de resultaten van het onderzoek onderschrijft.

“Een TNO-medewerker heeft gedurende het traject een aantal keren deelgenomen aan discussies en feedback gegeven op meetopstellingen en meetresultaten. Juist de conclusies over het gesuggereerde oorzakelijk verband zijn expliciet nooit ondersteund door TNO”, aldus de organisatie.

“TNO distantieert zich nadrukkelijk van de conclusies over een oorzakelijk verband tussen wifi en plantgezondheid en laat die geheel voor rekening van de Universiteit Wageningen.”

Volgens het onderzoek zorgt de straling van draadloos internet ervoor dat bladeren afsterven en de groei van jonge bomen wordt vertraagd. Deze effecten zouden ook in andere landen zijn opgemerkt. De onderzoekers merken op dat het om eerste resultaten gaat en dat herhaling van de proef over een langere periode meer duidelijkheid moet geven.