Toezichthouders VS leggen Apple onder de loep

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission (FTC) gaan bekijken of Apple met de nieuwe App Store-abonnementenservice de wet overtreedt. Mogelijk maken de strenge voorwaarden inbreuk op de mededingingsregels.

Dat meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Apple lanceerde de App Store-abonnementenservice vorige week, waarbij uitgevers abonnementen via de App Store mogen aanbieden. Apple strijkt dan echter wel 30 procent van de inkomsten op.

Dezelfde abonnementen mogen ook buiten de App Store om worden aangeboden via internet, maar uitgevers mogen hierbij geen lagere prijs bieden dan in de applicatiewinkel van Apple. Bovendien mag de bijbehorende app geen link bevatten naar een externe website waarop een abonnement buiten de App Store om wordt aangeboden.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de FTC denken dat Apple met deze maatregelen uitgevers onevenredig benadeelt. Klanten zouden hiermee gestimuleerd worden om vooral via de App Store abonnementen af te sluiten, waardoor uitgevers inkomsten mislopen.

Niet alleen in Amerika heeft het beleid van Apple de aandacht getrokken. De Europese Commissie heeft aan The Wall Street Journal gemeld dat het de situatie nauwlettend in de gaten houdt.