TomTom en Mio beste in 'testjaar' 2006

Consumenten worden op hun wenken bediend met nauwkeurige navigatie en allerlei handige extra's. Maar welke navigatiekits leveren echte topprestaties? De allerbeste navigatiekits volgens WINMAG in de budgetklasse, de PDA-klasse en de luxe-klasse.

WINMAG heeft ook dit jaar weer heel wat navigators getest. De meeste producenten probeerden het succes van TomTom te evenaren. TomTom weet nog steeds n erg mooie apparaten te ontwikkelen n extreem goede verkoopcijfers te behalen. Geen van de concurrenten wist dit jaar beide doelen te behalen. TomTom blijft daarin uniek.

Toch valt er nog genoeg marktaandeel te veroveren. TomTom maakte twee jaar geleden de fout erop te gokken dat de consument wel via zijn mobiele telefoon file-informatie wil binnenhalen, via nota bene een betaald abonnement. Te duur en te onhandig. De concurrenten halen de file-info gratis binnen, via radiogolven (TMC). Sinds een paar weken biedt TomTom ook (optioneel) een TMC-antenne, maar alleen voor de allernieuwste modellen. Waarom de concurrentie in 2006 niet wat harder heeft geroepen dat ze iets beters in huis hadden dan TomTom is mij een raadsel.

Heel wat nieuwkomers (waaronder Sony) scoorden heel behoorlijk in onze testen, maar TomTom en het Chinese Mio-tech blijven onze jaar-ranking domineren. TomTom heeft de mooiste software, maar is soms net even duurder. Mio is veelal goed betaalbaar en voert de apparaten uit met TMC voor ontvangst van gratis verkeersinfo (op sommige modellen als optie). Het is te prijzen dat Mio-tech niet alleen een prijsbreker is, maar ook de software blijft verbeteren.

De 2006-generatie navigators is steevast uitgevoerd met een SiRFstarIII-GPS-ontvanger, die zeer snel en nauwkeuriger zijn positie bepaalt. Opvallend detail: de best geteste kits in bijstaand overzicht werken allemaal met kaartmateriaal van TeleAtlas. Concurrent Navteq levert van sommige landen minder nauwkeurige kaarten, zoals Frankrijk. De budgetnavigator TomTom ONE Europe gebruikt de Navteq-kaartgegevens. Op andere TomTom-modellen staan die van TeleAtlas. Even opletten, dus.

Uitstekende prestaties, lage prijzen; wat wil je nog meer? TomTom belooft voor 2007 'live' verkeersinfo tot op straatniveau. Philips staat in de coulissen klaar om de navigatiearena te betreden met een 'spectaculair product'. 2007 wordt hoe dan ook een prachtig jaar voor de 'navigatiewatchers'.