TomTom GO 940 LIVE goes USA

WM Pro-medewerker Jascha Vink reist graag door Amerika. Voor het eerst nam hij een navigatiesysteem mee in de koffer, de TomTom GO 940. Die navigeert niet alleen door Noord-Amerika en Europamaar biedt ook veel toeristische info. "Ik heb nergens de weg hoeven vragen".

De TomTom GO 940 LIVE World, zoals het apparaat volledig heet, bevat standaard zo'n beetje alle innovaties die TomTom te bieden heeft. Dat mag ook wel. Het topmodel kost een lieve 459 euro inclusief de BTW. Zo maakt de 940 gebruik van IQ-Routes (wegadviezen op basis van feitelijk gemeten doorstroming), Lane Guidance (begeleid voorsorteren) en is er een carkitfunctie (handsfree bellen via de navigatorspeaker).

Ingebouwde modem
Een van de meest opvallende innovaties zijn de LIVE-services. Via een ingebouwde modem kan het apparaat zelfstandig (dus zonder aangekoppelde pc of telefoon) actuele verkeersinformatie, flitslocaties, de goedkoopste brandstofprijzen, et cetera, downloaden. 'Voor een nog betere navigatie-ervaring', stelt de pr-afdeling van TomTom.

Geen LIVE-services
De LIVE-services werken echter alleen in Nederland (als je de GO 940 in ons land aanschaft) en zijn alleen de eerste drie maanden gratis. Daarna betaal je een tientje per maand voor een abonnement. In de Verenigde Staten zijn nog helemaal geen LIVE-services beschikbaar.

Vink moest het dus doen met de basisfuncties en dat was geen straf: "Een navigatiehulp op het dashboard van je huurauto is ook in de VS heel handig, ondanks de lange rechte wegen en de meestal overzichtelijk ingedeelde steden."


"Een navigatiehulp op het dashboard van je huurauto is ook in de VS heel handig."

Kop koffie
Vink gebruikte de TomTom vooral als een toeristische gids: "Hadden mijn vrouw en ik trek in een goede kop koffie, dan liet ik de TomTom navigeren naar de dichtstbijzijnde Starbucks. Ik had van tevoren allemaal extra collecties POI's (Points of Interest) op de TomTom gezet, via de meegeleverde pc-kabel: Starbucks cafs, geldautomaten, drogisterijen, you name it. Vele duizenden interessante en handige bestemmingen. Daardoor heb ik nergens de weg hoeven vragen."

Toch ging het n keer mis: "Ik heb me een keer naar een restaurant laten leiden dat helemaal niet bleek te bestaan. De bestemming was onderdeel van een collectie POI's die gebruikers zelf hebben toegevoegd (Mapshare-technologie, red). Eigenlijk zou ik deze misser moeten doorgeven. Daar schijnt een speciale functie voor te zijn, maar ik kon hem niet direct vinden."

Productinformatie:
Uitgebracht in november 2008. Actuele prijs: 459,- incl. BTW bij GPS Shop:
www.gpsshop.nl/product/60025/tomtom-go-940-live-world.html