TomTom HD Traffic gaat Franse files bestrijden

Stond je afgelopen zomer wr vast in de prifrique rond Parijs? Over een jaar gaat het misschien anders. TomTom en het Franse telefoonbedrijf SFR tekenen vandaag een overeenkomst om de verkeersinformatiedienst TomTom HD Traffic in Frankrijk te introduceren.


Vorige maand kondigde TomTom al een introductie in Duitsland en Groot-Brittanni aan , nog in 2008. TomTom verwacht een Franse introductie van HD Traffic pas in de eerste helft van 2009. In Nederland is het verkeersinfosysteem al actief sinds medio december 2007.

HD Traffic
HD Traffic is TomTom's geavanceerde methode om automobilisten te voorzien van accurate reistijdinformatie. Het systeem werkt op basis van informatie over de positie van mobiele telefoongebruikers. Deze al of niet bewegende 'stipjes op de kaart' wordt iedere zoveel seconden door een stel krachtige computerservers van TomTom omgezet in een beeld van normale snelheden of stremmingen (op snelwegen n secundaire wegen en dat in een heel land!).

Deze informatiestroom kan resulteren in een filemelding die naar de HD-Traffic-abonnee wordt gezonden en indien gewenst - automatisch omgezet in een andere routeberekening op de TomTom-GPS-navigator. De chauffeur hoeft de handen niet van het stuur te halen.

Ook op secundaire wegen
Bijzonder is dat het nieuwe verkeersinformatiesysteem van TomTom veel nauwkeuriger meet dan het oude systeem dat werkt met meetlussen onder weg en camera's boven de snelwegen. HD Traffic neemt daardoor ook stremmingen waar op de secundaire wegen en zelfs bij op- en afritten. Het systeem was al bedacht door een Schots bedrijf. Via een overname enkele jaren geleden kwamen de kennis en de patenten bij TomTom terecht.

Tot nu toe is alleen de TomTom ONE model 'XL' geschikt voor de verwerking van HD Traffic-informatie. Opvallend genoeg kan 'vlaggenschip' TomTom 920T, het duurste model (ca. 499 euro) nog niet met het nieuwe verkeersinformatiesysteem overweg.

Vodafone
Het is een verrassing dat TomTom nu in Frankrijk een andere telecomoperator dan Vodafone als partner kiest. Mogelijk zijn SFRs gepatenteerde Machine-to-Machine (M2M) oplossingen een pre geweest, al is de redactie nog niet helemaal duidelijk waar de technologie voor staat.