TomTom hoeft niet te vrezen voor 'GPS-iPhone'

Gisteren kondigde Steve Jobs himself de 3G-versie van de iPhone aan, met ondersteuning voor snel internet. Dat zat al een tijdje in de pijplijn. Wel een opvallend nieuwtje is de interne gps-ontvanger. Toch hoeft TomTom niet direct te vrezen voor 'iPhone-navigatie'.

Laten we eerst stellen dat de Apple iPhone 3G alles in zich heeft om een geweldig succesnummer te worden, daar niet van. Het baanbrekende design deed al honderden Nederlandse 'early adopters' het apparaat direct na de lancering in januari 2007 voor vele honderden euro's per stuk importeren vanuit de VS. Want het apparaat was hier niet officieel te koop (en is dat nog steeds niet). En dat terwijl de iPhone 1.0 hier nauwelijks zijn spierballen kan laten zien. De oude 'Amerikaanse' iPhone werkt met relatief trage edge- en gprs-netwerken, die bij ons allang zijn vervangen door 50x snellere umts- en hsdpa-netwerken.

Per 11 juli kunnen we dan eindelijk met de Europa-compatibele iPhone 3Gkennismaken, inclusief ondersteuning voor '3G' oftewel UMTS. Deze snelheid zal mogelijk met software verder kunnen worden opgevoerd tot die van HSDPA die soms wel enkele Megabits per seconde door de ether blaast, wat vooral de weergave van video ten goede komt.

Bij T-Mobile per 11 juli
T-Mobile zal in Nederland de iPhone 3G als eerste leveren, per 11 juli. Het bedrijf zegt de 'exclusieve leverancier' te zijn. Voor hoe lang dat geldt en vooral hoeveel de telefoon bij hen gaat kosten, is nog niet bekend.
Apple-baas Steve Jobs gaf gisteren bij de introductie van de nieuwe iPhone aan dat het apparaat overal ter wereld '199 dollar' zal kosten. Dat is ruwweg de helft van de eerste iPhone (althans: zijn officile introductieprijs). Maar inmiddels is helder dat deze prijs geldt in combinatie met een abonnement. Hoeveel de telefoon 'los'echt gaat kosten is nog een groot vraagteken.

Nu betaalt bijna geen enkele telefoongebruiker de volle losse prijs van een mobieltje.We zijn benieuwd naar de combinatieaanbieding die T-Mobile zal bedenken: een mobiel abonnement mt 'gratis' iPhone, inclusief werkelijk onbeperkt mobiel internet (het sterke punt van T-Mobile). Wij gokken op drie tientjes per maand voor minimaal 2 jaar.

In business met pushmail
Onbeperkt internet is precies wat je nodig hebt met de iPhone. Voor allerlei handige software aan boord van het toestel, die bijvoorbeeld je persoonlijke 'webagenda' beheert, of die van je werk.

Steve Jobs kondigde gisteren een nieuwe internetdienst '.Mac' aan, welke niet alleen je persoonlijke maar ook je zakelijke mail kan doorsturen naar de iPhone


Zakelijke mogelijkheden
Meer over de zakelijke mogelijkheden van de nieuwe iPhone in deze aparte toelichting.
zodra het binnenkomt (pushmail). In zekere zin gaat Apple hiermee de concurrentie aan met de beroemde BlackBerry. Evenals de BlackBerry biedt de iPhone zakelijkefuncties als 'remote wipe' waarbij een toestel op afstand leeggemaakt kan worden als je hem bijvoorbeeld in de trein laat liggen. 'Peter R' kan dan niet met je bedrijfsgeheimen aan de haal (als je hem tenminste op tijd laat wissen door je systeembeheerder).