TomTom maakt zich geen zorgen over GPS

Deze week werd bekend dat GPS-signaal achteruitholt, het radiosignaal uit de ruimte dat de basis vormt van miljoenen navigatiesystemen wereldwijd. Het Nederlandse TomTom, een van de grootste producenten van persoonlijke navigatiesystemen ter wereld, zegt zich geen zorgen te maken.

Het klinkt redelijk bedreigend voor een GPS-navigatiebedrijf als TomTom: het wereldwijde navigatiesysteem GPS dreigt volgend jaar door zijn hoeven te zakken. De Volkskrant meldt dat de lancering van kunstmanen door de VS achterligt op schema en dat er een tekort is aan grondapparatuur. Dit stelt de General Accounting Office (GAO), de rekenkamer van het Amerikaanse Congres.

24 Satellieten nodig

Het global positioning system heeft minimaal 24 volledig werkende satellieten nodig om optimaal te kunnen functioneren, maar dat aantal dreigt volgend jaar al niet meer gehaald te worden, met een 'tekort' van enkele kunstmanen. De situatie blijft zo tot eind 2014. De capaciteit kan zelfs inzakken tot 80 procent van het optimum.

De Amerikaanse luchtmacht, de instelling die GPS overeind houdt, heeft problemen met de planning en de budgetten. De begroting voor GPS was al met 870 miljoen dollar overschreden. Een nieuwe generatie kunstmanen gaat pas eind dit jaar omhoog, drie jaar later dan de bedoeling is.


Zonder GPS-signaal terug naar het kaartlezen? (foto: Lisa Ramaut)

TomTom: 'no worries'

Luchtvaartmaatschappijen zullen bepaalde vluchten moeten omleiden, uitstellen of schrappen, als het doemscenario uitkomt. En wat vindt TomTom ervan? Wij spraken juist Scott Johnson, de perswoordvoerder voor het navigatiebedrijf. "No worries", zegt de geboren Amerikaan tegen WINMAG Pro. "GPS is een geweldige technologie. Wij maken ons echt geen zorgen." Het vertrouwen in de toekomst baseert TomTom, bij monde van Johnson, op het belang van de technologie in het alledaagse leven:"It is so important". Oftewel: de Amerikaanse overheid zal er - als het moet – extra geld tegenaan gooien om GPS niet 'om te laten vallen'.
Ook de bellegers op het beursplein lijken de 'wens is de vader van de gedachte' aan te hangen: het aandeel blijft rond de 5 euro waard. Of ze lezen geen Volkskrant…