TomTom MapShare

Soms lijkt half Nederland wel op de schop te liggen. Complete wijken verrijzen op plaatsen waar eerst nog koeien graasden, drukke knelpunten worden opnieuw ingericht als rotonde: voor kaartenmakers is dit hoge tempo vrijwel niet bij te houden.

Met het nieuwe TomTom MapShare kunnen gebruikers zlf hun kaarten corrigeren en correcties delen met andere gebruikers via TomTom Home. Maar liefst 10% van alle kaartgegevens verandert ieder jaar, volgens TomTom. Het beste zou zijn om iedere jaar een nieuwe kaart aan te schaffen, maar dat is vrij kostbaar voor gebruikers, en dan nog zal de kaart nooit helemaal up to date zijn. De ongeveer tien miljoen gebruikers van de TomTom-gemeenschap kunnen dit een stuk sneller.

Welke wijzigingen zijn mogelijk?
De eerste schermafbeeldingen die TomTom publiceerde, suggereerden dat gebruikers postcodes kunnen corrigeren en zelf rotonden en ontbrekende straten mogen toevoegen, maar zo mooi is het ook weer niet. Dit soort wijzigingen worden niet zichtbaar op het eigen scherm en komen ook niet terecht in de Map Share-download, waarin alle correcties van alle gebruikers worden samengebracht. In plaats daarvan worden de wijzigingen aan TomTom doorgeseind, die ze rapporteert aan TeleAtlas. Correcte wijzigingen worden opgenomen in toekomstige kaart-releases. Wat wel kan is een straat (de)blokkeren, de rijrichting omkeren, een straatnaam wijzigen en POIs toevoegen en wijzigen. Het laatste is het minst verrassend, maar zal vermoedelijk wel het meest worden gebruikt. In een volgende versie van MapShare wil TomTom gebruikers meer controle geven.

Wijzigingen overnemen
In het menu van het navigatiesysteem kun je zelf kiezen welke wijzigingen je wilt overnemen: alleen eigen correcties, door TomTom gecontroleerde correcties, correcties uit vertrouwde bronnen, correcties door veel gebruikers zijn gemaakt of ook correcties die door enkelen zijn gemaakt.

TomTom heeft het patent op MapShare voor meerdere jaren vastgelegd en hoopt zo een aanzienlijke voorsprong te nemen op concurrenten. Hoewel deze functie momenteel alleen nog in de Go 520 en 750 aanwezig is, verwacht TomTom dat later dit jaar in principe ook alle andere producten hiermee opgewaardeerd kunnen worden.

Bron: telecomwereld.nl, jouwnav.nl