TomTom met nieuw file-info-systeem

Met de overname van het Schotse Applied Generics Ltd. doet TomTom NV een strategische investering in het drastisch verbeteren van digitale verkeersinformatie. Met het nieuwe systeem wordt de verkeersinfo 'real-time' en veel gedetailleerder dan huidige systemen. Ook in Nederland.

Het systeem van Applied, een uitgebreid softwareprogramma, verwerkt in real-time de gegevens van honderdduizenden mobiele telefoongebruikers. Hun positie in het GSM-netwerk is altijd bekend (met een ingeschakelde telefoon). Ook als zij niet bellen, worden hun telefoons immers 'aangestraald' door de duizenden antennes in het GSM-netwerk. Applied werkt in Groot-Brittanni en Nederland samen met telecomprovider Vodafone, die de gegevens (geanonimiseerd) verstrekt.

Nauwkeurige real-time info
In Nederland wordt de verkeersinfo van Applied inmiddels geleverd aan de provinciesZuid-Holland en Noord-Brabant. Volgens TomTom-zegsman Taco Titulaer (Manager Investor Relations & Corporate Media) levert een telecomaanbieder met minstens twintig procent marktaandeel (zoals Vodafone) voldoende gegevens voor nauwkeurige verkeersinformatie: "Zelfs wachtrijen en stremmingen bij opritten worden waargenomen. Het oude systeem dat werkte met camera's en sensoren is niet snel genoeg. Ook leverde het louter info over files op de grote snelwegen. Dus als je werd geadviseerd een andere weg te nemen, bijvoorbeeld de N44, dan kom je alsnog in een file omdat daar geen registratie van de congestie is."