'TomTom niet verboden in Zwitserland'

De Zwitserse autoriteiten maken bekend streng op te gaan treden tegen gebruikers van gps-systemen met waarschuwingen voor flitspalen en/of mobiele snelheidscontroles. Systemen zoals de TomTom Go 510, 710 en 910 zijn daar toe in staat. Maar of ze daarmee verboden zijn?

De populaire 'tomtommetjes'kunnen komende zomer gewoon mee worden genomen naar het bergland, meldt een woordvoerder van TomTom. In een formele reactie heeft het bedrijf gisteren aangegeven dat het geen enkele wet overtreedt, maar dat het altijd bereid is met lokale overheden mee te werken om aan wetgeving te voldoen. "In het geval van de TomTom betekent dat voor de gebruiker dat ie de flitswaarschuwing gewoon niet moet gebruiken, dan is er niets aan de hand", aldus Robbert Minderhoud van het pr-bureau van TomTom.

Online amtsbericht
Eerder deze maand had de ASTRA (Das Bundesamt fr Strassen), de betrokken Zwitserse autoriteit voor het wegbeheer in een online amtbsbericht meer duidelijkheid gegeven over de strekking van de Zwitserse wetgeving. Het iseen opvallend stevig aangezet artikel, met weinig verhullend jargon zoals gebruikelijk van dit soort overheidspagina's. Het stuk maakt duidelijk dat het met name draait om de combinatie van een navigator en een mobiele telefoon die live informatie over politiecontroles en mobiele flitscontroles binnenhaalt. "In het ergste geval zouden zelfs vluchtende criminelen politieblokkades kunnen omzeilen," valt er te lezen. Maar de belangrijkste teneur van de toelichting: apparaten die waarschuwen voor snelheidscontroles zijn verboden in Zwitserland.

Het blijft echter onduidelijk of het waarschuwen voor mobiele n vaste flitscontroles daaronder valt. Als dat zo is, is het niet verstandig de TomTom (of een vergelijkbaar gps-apparaat) op het raam te plakken in Zwitserland. Als alleen mobiele controle-waarschuwingen verboden zijn, moet je alleen geen mobiel met je TomTom verbinden, maar is er verder niets aan de hand.