TomTom: redding moet van mobieltjes komen

Nederlands' trots TomTom is in zwaar weer terechtgekomen. Het bedrijf leed het vierde kwartaal van 2008 een verlies van 873 miljoen euro. Maar er gloort hoop. Hoop in de vorm van miljoenen apparaten die steeds vaker een GPS-ontvanger aan boord hebben: de smartphones.

Steeds meer smartphones hebben een GPS-ontvanger aan boord. Hoopvol voor TomTom is dat de juist afgelopen Telecom World Congress in redelijk optimistische sfeer werd afgesloten. Er werden in 2008 wel minder mobiele telefoons verkocht maar het aantal verkochte smartphones groeide iets. En zulke luxe telefoons hebben steeds vaker een GPS-antenne aan boord.

Goed nieuws

En dat is goed nieuws. TomTom levert al jaren software voor verschillende merken en typen smartphones. Het doet er verstandig aan snel een compleet vernieuwde versie 7 van de software uit te brengen. (We moeten het al enkele jaren doen met een versie 6 – wel met steeds bijgewerkte kaarten). Met dezelfde of meer internetmogelijkheden dan de kastjes.

Omdat TomTom een strikt primeurbeleid heeft: eerst de aandeelhouders informeren en dan de pers, zou het mij niet verbazen als TomTom de markt binnenkort 'verrast' met een volwassen navigatieproduct voor gps-telefoons.