TomTom stopt samenwerking met AND

AND International Publishers N.V. (AND) sloot dit jaar onder meer een overeenkomst met TomTom voor de levering van kaartgegevens van Oost-Europa. TomTom heeft deze overeenkomst echter deze week opgezegd.

TomTom zou AND wel hebben gezegd de samenwerking in andere vorm voort te zetten. Neemt niet weg dat het een gevoelige klap is voor het kleine AND. Deze meldt in een wat raadselachtig persbericht "haar inspanningen in het bijzonder te richten op het upgraden van haar database teneinde beter te kunnen voldoen aan de geldende marktspecificaties. Deze ontwikkelingen zijn in lijn met eerdere persberichten waarin AND melding maakt van haar strategische herorintatie."

Die strategie voorziet erin dat zij zich volledig richt op de levering van data ten behoeve van de snelgroeiende navigatiemarkt voor auto's en personen. Dit leidde eerder deze maand tot een contract met Wayfinder voor de levering van navigatie data voor Oost Europa. AND heeft ook een eigen navigatieprogramma voor onder meer PDA's, maar deze slaat nauwlijks aan en blijkt in de WINMAG-testen niet op te kunnen tegen concurrenten (als TomTom).