Toshiba brengt ssd's naar betaalbare entertainment-notebooks

Toshiba is de eerste leverancier die betaalbare notebooks voorziet van ssd's. Hoewel deze een hoop voordelen hebben ten opzichte van de hdd's, was er altijd één groot minpunt: de hoge prijs per gigabyte. Tot nu toe waren ssd's dan ook met name te vinden in high-end notebooks, maar nu brengt Toshiba deze schijven naar onder andere entertainment-notebooks uit de Satellite-L50-serie.

Één van de laptops uit de Satellite-L50-serie met ssd is de Satellite L50-B-1TX 15,6". Deze notebook heeft een kloksnelheid van 1700 MHz, gebruikt maximaal 15W aan energie en maakt gebruik van een mSATA SSD-schijf met een capaciteit van 128 GB. Het scherm is, zoals de naam al doet vermoeden, 15,6 inch en heeft een resolutie van 1366x768 pixels. Om aansluitingen zul je bij deze laptop niet snel verlegen zitten: hij heeft een HDMI-, VGA-, USB 2.0- en twee USB 3.0-aansluitingen. De accu gaat tot vijf uur mee.

Voordelen ssd's

Ssd's zijn tot vier keer sneller dan hdd-schijven, wat een groot voordeel is. De schijven hebben ultrakorte opstarttijden een een hoge lees- en schrijfsnelheid. Bovendien hebben de ssd's geen bewegende onderdelen, waardoor ze minder snel kapot gaan en een stuk betrouwbaarder zijn dan hdd-schijven. Dit is ook de reden dat ze weinig tot geen geluid maken en minder warm worden. Daardoor blijven de laptops een stuk koeler. Ook gebruiken ssd's minder stroom, waardoor de batterij langer meegaat en de schijven zijn een stuk lichter dan hdd's. Aan de andere kant kunnen ssd's maar een beperkt aantal keer worden beschreven, echter is dat met de meeste meegeleverde software gemakkelijk op te vangen door data op slimme manieren weg te schrijven.

De notebooks uit de Toshiba Sattelite-L50-serie zijn vanaf 499 euro verkrijgbaar.