TrueCrypt: gratis versleuteling, dus wat let je?

Het is tegenwoordig weer veilig om je steeds kleiner wordende usb-stick te verliezen, of je computer zonder zorgen bij het oud vuil te zetten. Voorwaarde is wel dat je Truecrypt gebruikt om gevoelige informatie op je gegevensdragers weg te moffelen.

Dit gratis te downloaden programmaatje heeft een indrukwekkende lijst aan functionaliteiten en is de oplossing voor iedere gebruiker die zijn of haar bestanden goed beveiligd wil hebben, maar er niets voor wil betalen. Met Truecrypt heb je de mogelijkheid om zwaar beveiligde virtuele schijven, zogenaamde TrueCrypt-partities, te maken op een gewone harde schijf of usb-stick.

Installatie is snel en simpel, daar komt bij dat het programmaatje lekker klein is (2 MB). Voor nieuwe gebruikers die meteen aan de slag willen, wordt er bij de eerste keer opstarten verwezen naar een heldere tutorial op de website van de maker. Hiermee kun je binnen twee minuten een partitie maken van elke gewenste grootte die gewoon via

OORDEEL

+ Gratis
+ Zeer goede beveiliging
+ Zeer veel mogelijkheden om je bestanden te beveiligen
- Onoverzichtelijk doorveelheid aan opties
- Geen Mac OS X-ondersteuning

"Met deze gratis software heb je geen argument meer om gevoelige informatie onbeveiligd op je pc of usb-stick te bewaren

Verkenner toegankelijk is.

Verbergen
Voor gebruikers die echt iets te verbergen hebben is er de mogelijkheid om een verborgen partitie te maken die je binnen je reeds beveiligde volume plaatst. Volgens de makers erg handig als je met afpersers te maken hebt. Nog een buitengewoon handige vinding is dat je in plaats van een gewoon wachtwoord ook gebruik kunt maken van keyfiles (sleutelbestanden). Tijdens het maken van je nieuwe beveiligde schijf, geef je een aantal bestanden op, maakt niet uit welk type, die tezamen een sleutel vormen voor het openen van je Truecrypt-partitie. Handig tegen keyloggers, programma's die je toetsaanslagen bijhouden.

Knap stukje beveiligingssoftware
Kortom een knap stukje beveiligingssoftware. Minpunten zijn er echter ook. Door het grote aantal mogelijkheden dat Truecrypt biedt, zul je toch echt even in de online handleiding moeten duiken om ze goed te kunnen benutten. Daarnaast ontbreekt er een versie voor Mac-gebruikers.


Systeemeisen:
Windows: Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows Server 2003, Linux: OpenSuSe & Ubuntu