TrueCrypt: zet een kluis op je stick of schijf

Met het opensource-programma TrueCrypt zet je heel simpel een virtuele kluis op je harde schijf of usb-stick. En dat komt goed van pas: heel wat mensen verliezen onderweg hun 'stickie'! Volg ons stappenplan om TrueCrypt aan het werk te zetten.

Bijna iedere maand lees je over een ambtenaar die een onbeveiligde geheugenstick of harde schijf verliest. Terwijl het zo simpel is om een gegevensdrager goed te beveiligen! Het kost bovendien helemaal niets. Lees ons stappenplan voor het open source programma TrueCrypt.

Het wordt wel eens gezegd dat de gebruiker het grootste gevaar is voor bijna ieder te beveiligen computersysteem. Toch kun je het die gebruiker niet altijd aanrekenen dat hij of zij gevoelige gegevens rondstrooit. Een kennis werkt met een 'topgeheim' wachtwoord in een ziekenhuissysteem. Ze deelt dat wachtwoord met zes medewerkers in de avondploeg want hun eigen inlogs werken al weken niet meer; ze zijn verlopen. Helaas is de helpdesk alleen overdag bereikbaar. Beveiligingssystemen moeten niet alleen goed werken, ze moeten ook gemakkelijk werken.

Usual suspect

Ook bij de beveiliging van usb-sticks en mobiele harde schijfjes is de gebruiker de 'usual suspect'. Heel wat mensen kopen zo'n usb-stick van een paar tientjes. Handig om wat documenten op te parkeren, om 's avonds nog even aan te kunnen werken. Voor een professionele stick die gegevens automatisch versleutelt, betaal je gemakkelijk het tienvoudige. En daarom gebeurt het niet: gegevens op slot zetten. Diezelfde gebruiker beseft daarbij niet welk risico hij en vooral zijn werkgever lopen!

Stel dat de bestanden met persoonlijke gegevens in de spreekwoordelijke trein blijven liggen. De vinder kan met enkele van deze mensen contact opnemen. Die kunnen boos de media inschakelen. De reputatieschade is niet eenvoudig in een bepaald bedrag uit te drukken.


Simpel werkend TrueCrypt

Voorkomen is beter dan genezen. Koop een professionele stick met versleuteling. Of gebruik het simpel werkende TrueCrypt, een open source-programma dat jouw gegevens in de meeste datadragers echt onleesbaar kan versleutelen. De nieuwste 6.1-versie doet het 'on the fly' onder praktisch alle besturingssystemen: Windows 2000/XP/Vista, Linux of Mac OS X 10.4/10.5.
Je kunt er een complete schijf of stick mee versleutelen, of een groot bestand aanmaken dat zich als een virtuele 'drive' (D: of E:)  aan de gebruiker toont. Hoe dan ook: alles wat je in de 'kluis' plaatst, staat op slot voor wie het wachtwoord niet kent. Aan de slag!