TSMC wil volgend jaar al sprong naar 10nm-chips maken

Chipmaker TSMC is van plan om Intel af te troeven door als eerste al in 2016 de overstap naar processorchips van 10nm te maken. Intel liet onlangs weten deze stap uit te stellen tot 2017.

Chipfabrikanten zijn in een strijd verwikkeld wie als eerste met de volgende schaalverkleining op de proppen komt. Door het formaat van de chips te verkleinen, een zogenoemde ‘die-shrink’, worden de chips zuiniger, of sneller bij hetzelfde stroomverbruik.

Tick-tock

Intel stelde de overstap naar 10nm-chips onlangs uit naar de tweede helft van 2017, waarmee het afstand neemt van de ‘tick-tock’-opzet voor het updaten van hun chiplijnen. Elke ‘tick’ wordt de processorchip kleiner, gevolgd door een ‘tock’, waarbij de focus ligt op optimalisatie. De laatste ‘tick’ was de introductie van de 14nm Broadwell-processor, gevolgd door een ‘tock’ met de introductie van de nieuwe Skylake processoren, die ergens rond augustus of september worden verwacht. De volgende ‘tick’ met de codenaam Cannon Lake, is nu echter uitgesteld tot ergens in 2017.

Achterstand inlopen

Het Taiwanese TSMC is nu van plan om Intel de loef af te steken door al volgend jaar met zuinigere 10nm-chips te komen en laat zelfs weten van plan te zijn om in 2017 de eerste 7 nm-chips te produceren. Hiermee loopt TSMC de huidige achterstand in, concurrenten Intel en Samsung zijn al overgestapt op de productie van 14nm-chips, terwijl het Taiwanese bedrijf vooralsnog alleen 16nm-chips produceert.