Turris Omnia: meer dan een router alleen

De Turris Omnia is meer dan alleen een router, het is een router die automatisch je data veilig houdt. Maar dit apparaat is ook te gebruiken als server, nas en printerver, en heeft een ingebouwde virtuele server.

De Turris begon als een project in Tsjechië, waarbij er gekeken werd hoe gevaren voorkomen kunnen worden. De Turris-router doet dat door al je traffic tussen het internet en je netwerk te analyseren en vervolgens verdachte data te identificeren. Wordt er iets verdachts gevonden, dan krijgt de centrale van Turris een melding van een mogelijke aanval. Op het hoofdkantoor wordt de data vergeleken met andere Turris-routers en de status van de beveiliging vastgesteld. Wordt er een aanval ontdekt, dan verschijnen er updates en worden deze uitgerold naar alle gebruikers van de routers.

Turris Omnia

De Turris Omnia is de opvolger van de Turris en heeft dezelfde mogelijkheden als zijn kleine broertje. Maar de Omnia kan meer dan alleen gevaarlijk verkeer herkennen. Je kunt het apparaat ook gebruiken als nas en er zit een virtuele server ingebouwd. Verder kun je gebruikmaken van een SFP connector en backup connectivity.

De Turris Omnia draait op een besturingssysteem dat gebaseerd is op OpenWrt, wat betekent dat je een versie van Linux in je apparaat hebt. Zo kun je alles met de Omnia doen wat je ook met een normale Linux-server kunt doen. Verder vinden we een dualcore ARM-processor die draait op 1,6 GHz. Meest belangrijk is natuurlijk de throughput van het apparaat, en ook deze is niet mis. De Omnia heeft de mogelijkheid om drie gigabit ethernet-kabels te gebruiken, waardoor een hoge performance gegarandeert is. Verder heeft de Omnia 1GB ram-geheugen aan boord. Qua opslag heb je 4GB aan flashgeheugen tot je beschikking. Ook heeft de Omnia vijf lan Gbit- en één wan Gbit-poorten, twee usb 3.0-poorten, en een mSATA-uitgang. De router ondersteund niet alleen de b/g/n-standaarden, maar ook de nieuwe ac-standaard.

Populair

De Turris Omnia staat momenteel op crowdfunding-platform Indiegogo, waar de ontwikkelaars 100 duizend dollar willen ophalen. De router blijkt echter populair, want met nog 46 dagen te gaan hebben ze al ruim het dubbele opgehaald. De Turris Omnia is nog wel te bestellen via Indiegogo, voor 189 dollar zijn ze beschikbaar. De Turris Omnia wordt vanaf april wereldwijd geleverd.