Twaalf verdachten internetfraude gearresteerd

Bij een gezamenlijke actie van de Amsterdamse politie en de Amerikaanse justitie in Amsterdam en Zaanstad zijn dinsdag twaalf Afrikaanse verdachten van internetfraude gearresteerd. Dat meldt de politie woensdag.

De verdachten zouden vanuit Nederland slachtoffers via internet voor miljoenen hebben opgelicht. Bij de zogenoemde Nigeriaanse fraude worden slachtoffers met een mooi verhaal benaderd via internet. De afzender van de e-mail doet zich vervolgens voor als een hooggeplaatst persoon of als een familielidvan de geadresseerde.

Valse beloften
In het verhaal krijgt het slachtoffer een percentage in het vooruitzicht gesteld van zeer grote sommen geld, soms wel 20 miljoen dollar. Hiervoor moet het slachtoffer bijvoorbeeld op een specifieke plek geld ophalen en naar de opdrachtgever brengen. Talloze mensen zijn zo overgehaald om geld te investeren.

Zeventig rechercheurs
Bij de invallen in zeven huizen in Amsterdam en n in Zaandam werden zeventig rechercheurs ingezet. De politie heeft ongeveer 25 duizend euro contant geld, computers en valse documenten in beslag genomen. Het onderzoek naar de fraude duurt voort en meer arrestaties worden niet uitgesloten, meldt de politie.