Twee schitterende smartphones waar je nog nooit van hebt gehoord: YotaPhone en Oppo Find 5

De smartphone-markt hier in het westen lijkt op het moment een uitgemaakte zaak te zijn tussen Samsung en iPhone. Dit is echter niet overal het geval. We gaan in op een tweetal smartphones die minstens zo interessant zijn om nader te bekijken als een nieuwe iPhone of een Galaxy smartphone.

YotaPhone

Als je de telefoon voor het eerst ziet, moet je twee keer knipperen. Twee schermen kennen we, maar dat een van die schermen een 4,3-inch e-ink scherm is en het andere scherm een 4.3-inch lcd met een resolutie van 1280x720 (ongeveer 240 ppi) is toch behoorlijk nieuw.

De kans is groot dat je nog nooit van Yota hebt gehoord. Dit is dan ook hun allereerste smartphone, hun core business ligt bij het produceren van modems en routers. Dat maakt niet uit, sommige bedrijven gooien de eerste keer onmiddellijk raak. We kunnen nu nog niet oordelen of Yota met hun smartphone ook raak gooit (volgens eigen zeggen verschijnt de telefoon volgend jaar), maar onze aandacht hebben ze alvast.

Het apparaat heeft een modern en strak uiterlijk, de ontwerpers hebben zichtbaar afgekeken van de iPhone 5. Niet erg, want het geheel oogt prima. Bijzonder is het e-ink-scherm aan de achterzijde. Deze biedt een constante feed van voor jou relevante informatie. Veel details over de precieze functie van dit scherm is nog niet bekend, maar het ziet er veelbelovend uit.

De telefoon komt in een 32 of 64GB-variant en heeft een dual core Kraid-processor. Het apparaat draait op Android 4.2 Jelly Bean. De prijs weten we nog niet, maar met twee schermen en zulke specificaties is de kans groot dat je een premium betaalt. Het apparaat zou internationaal verkrijgbaar moeten zijn in de tweede helft van 2013. Of ze ook rekening met Nederland houden is nog even afwachten.

YotaPhone

De YotaPhone met een scherm aan twee kanten, waarvan een van het type e-ink.


Oppo Find 5

De iPhone is de meest gebruikte camera ter wereld, camera's in telefoons zijn relevanter dan ooit. Het Chinese bedrijf Oppo ziet dit blijkbaar ook in en voorzien hun nieuwste model smartphone met een indrukwekkende camera.

De Oppo Find 5 heeft een 13 megapixelcamera, waarmee je ook kunt filmen in 120fps. Ook ondersteunt de camera HDR.

Indrukwekkend, maar net zo indrukwekkend zijn de verdere specificaties. Zo draait de smartphone op een 1.5GHz quad-core Krait-processor en heeft het apparaat een 5-inch 1080p IPS scherm met een extreem hoge pixeldichtheid van 441ppi.

Wat dit apparaat het mooie uiterlijk geeft, is het stalen frame aan de voorkant waarin het scherm is opgehangen. Opvallend ook zijn de hardwarematige buttons, zeker in een tijd waarin soft-touch de standaard lijkt.

De Oppo Find 5 vindt zijn weg naar de winkel begin 2013 in 'geselecteerde territoria', waarbij je er van uit kunt gaan dat Nederland daar niet bij hoort. De prijs van de smartphone is nog niet vrijgegeven.

Oppo Find 5
De Oppo Find 5 is strak vormgegeven, maar het is sterk de vraag of het toestel naar Nederland komt.

YotaPhone
Apple en Samsung moeten oppassen
De iPhone 5 en de Samsung Galaxy S III zitten op dit moment op de smartphone-troon. Er zijn echter kapers op de kust en dit gevaar komt uit het oosten.